Declaració de la Junta de l’Associació d’escriptors d’Hongria

El Parlament hongarès ha debatut i aprovat fa poc la proposta d’una llei “d’acció més estricta contra els condemnats per pedofília i l’esmena d’algunes lleis de protecció de la infància”, el passatge següent de la qual ha esdevingut el més conegut i polèmic: “A efectes d’aquesta llei i per garantir els drets de la infància, es prohibeix fer accessible material pornogràfic a infants de menys de divuit anys, així com continguts que representin la sexualitat d’una manera explícita, o que promoguin o mostrin la no conformitat de gènere, la reassignació de gènere o l’homosexualitat”.

No cal ser un expert en dret ni un lingüista per veure, només pel títol i després en detall en el text de la pròpia llei, com intenta barrejar els arguments en favor d’un necessari enduriment de l’actuació de les autoritats contra la pedofília, amb restriccions dràstiques de la llibertat d’expressió i artística i dels drets humans fonamentals. Amb objectius polítics, juxtaposa, distorsiona i enfosqueix coses que no són del mateix ordre. Al cap i a la fi, la representació de l’homosexualitat I la pedofília no és el mateix que la seva promoció. La dreta i el feixisme. L’esquerra i el comunisme. Els hongaresos i els que donen suport al partit del govern. El refugiat i el terrorista. Els diners públics i la propietat privada. La informació i la propaganda. El govern i l’autoritat. I la llista continua i continua.

Si interpretam la llei literalment, i no podem fer altra cosa, està clar que, sobre aquesta base, una part important de la literatura i l’art universals i, en general, de la cultura universal, es veu eliminada de l’educació pública i relegada a les franges més nocturnes dels mitjans de comunicació. Entre altres coses, les obres de molts dels nostres col·legues escriptors no podran ser objecte d’estudi en el futur. El govern hongarès ha fet passar pel parlament una llei completament inútil, barroera i previsiblement inaplicable, que difícilment pot tenir altres objectius que: 1. donar el tret de sortida a la campanya electoral, 2. dividir la coalició opositora, i 3. violar la dignitat humana i fer impossibles les vides de diversos grups de ciutadans amb fins polítics insignificants. I també, com un guany col·lateral, fer una altra passa cap a la major restricció possible de les llibertats d’expressió i artística.

L’Associació d’escriptors d’Hongria condemna la restricció de llibertats fonamentals, la política divisiva i perjudicial del govern hongarès i l’aprovació i aplicació de la llei. Al mateix temps, si la intenció del govern és realment protegir la joventut hongaresa, que avui dia creix amb les plataformes multimèdia, que considera que la lliure elecció i consum de diferents continguts és un principi fonamental i que d’altra banda és oberta, sensible, culta i informada, i ho vol fer sense ells, d’acord, els desitjam bona sort.

Ens temem, però, que no era aquesta la idea. En aquest cas, la situació és molt pitjor del que suggereix el text d’una llei. Hem arribat al que probablement serà un punt històric de caiguda, en el qual tots els ciutadans hongaresos responsables tenen el deure de resistir.

La Junta de l’Associació d’escriptors d’Hongria