“Els joves (no) llegiu” és el lema que Tramoia Cultura ha escollit enguany per a les Lectures en ruta adreçades a joves entre 18 i 25 anys. De fet, és una frase feta que se sent moltes vegades però, en aquest cas, es desvincula totalment dels participants d’aquestes activitats literàries. La vintena de joves que han visitat el PEN Català aquest dissabte 5 d’octubre són uns entusiastes de la lectura amb moltes ganes de conèixer els diferents aspectes de la vida cultural del país i internacional.

La visita al PEN Català ha començat amb una introducció sobre la història de l’entitat –reflex de quasi un segle d’història cultural i literària de Catalunya–, la seva estructura, els camps en els quals és més activa, la seva relació amb altres entitats internacionals com l’ICORN (la xarxa internacional de ciutats refugi) o el mateix PEN Internacional.

Sobre la tasca que efectua el PEN Català actualment, se n’han destacat dos aspectes durant la trobada: en primer lloc, el Projecte Europeu Engage!, ja que s’adreça específicament a joves amb la voluntat de fomentar la seva implicació, en primera persona, en el disseny de les activitats culturals i literàries; i en segon lloc, les campanyes en favor de la llibertat d’expressió i en suport dels escriptors perseguits.

La tasca solidària del PEN Català amb els escriptors perseguits ha estat explicada en primera persona per Milthon Robles, el periodista hondureny resident actualment a Barcelona gràcies al Programa Escriptor Acollit. Robles ha dialogat amb els joves lectors en ruta sobre els múltiples aspectes culturals del seu país, els riscos als quals s’enfronten els periodistes d’investigació i la implicació de multinacionals i governs occidentals en les trames criminals d’Hondures.