Durant el 81è Congrés Internacional del PEN, celebrat a Quebec, l’escriptora Jennifer Clement ha estat escollida com a nova líder de l’organització mundial d’escriptors, en substitució del canadenc John Ralston Saul que acabava el seu segon mandat.

L’assemblea de delegats, reunida del 13 al 15 d’octubre de 2015 a Quebec (Canadà), ha escollit a la coneguda escriptora mexicana Jennifer Clement com a nova presidenta de l’organització. Clement és la primera autora en ocupar el càrrec, després de la fundadora del PEN Internacional C.A. Dawson.

Després de l’elecció, la nova presidenta ha expressat els seu agraïment amb les següents paraules: Gràcies a tots. Tothom m’està felicitant, però això no és un premi, és un acte de confiança. Espero ser-ne mereixedora.

Tot i néixer a l’estat nord-americà de Connecticut, Jennifer Clement va créixer a la capital de Mèxic. Va estudiar Literatura Anglesa i Antropologia a la Universitat de Nova York, Literatura Francesa a París i té un Màster en Belles Arts per la Universitat del Southern Maine. Clement domina les tres llengües oficials del PEN Internacional: anglès, francès i castellà.

Des de 2009 fins a 2012, Clement va presidir el PEN Mexicà, on va ser molt activa en la denúncia de les desaparicions i assassinats de periodistes. Escriptora compromesa amb els Drets Humans, ha honorat, a través dels seus llibres, aquells que han estat silenciats per motius de gènere, classe o ètnia. El 2014 se li va atorgar el Premi Humanitari Sara Curry per la seva novel·la Ladydi (títol original en anglès: Prayers for the stolen) que recollia deu anys de la seva recerca sobre el segrest de nenes a Mèxic. Actualment està treballant en una novel·la sobre la violència armada i el tràfic d’armes.

La elecció de Jennifer Clement al capdavant del PEN Internacional indica la voluntat de l’organització de continuar amb la línia traçada pel president sortint, John Ralston Saul, que ha guiat l’organització amb eficàcia, dedicació i energia i al qual la comunitat PEN d’arreu del món ha expressat la seva gratitud.

Enllaços d’interès sobre la nova presidenta del PEN Internacional, Jennifer Clement:

La seva pàgina web personal
– Entrevista per al diari mexicà Milenio
Article per al PEN Internacional sobre les armes
Article per al Dissident blog del PEN Suec 
Article per al diari The Guardian
Article per la National Geographic Traveler