El PEN Internacional reclama al Govern Xinès l’alliberament immediat de l’escriptor i acadèmic Liu Xiaobo, guardonat amb el Premi Nobel de la Pau 2010.

Liu, que actualment compleix una sentència d’11 anys a la Xina, és l’expresident del PEN Xinès Independent, i un dels casos prioritaris del Comitè d’Escriptors Empresonats del PEN Internacional. Liu Xiaobo és un més de quaranta escriptors, periodistes i intel·lectuals retinguts actualment en presons xineses.

Liu Xiaobo és un dels nombrosos dissidents detinguts o perseguits pel fet d’haver lliurat el mes de desembre de 2008, una carta oberta a la Comissió Permanent del Congrés Nacional del Poble per demanar-los que ratifiquin el Pacte Internacional dels Drets Civils i Polítics, i per publicar la Carta 08, una declaració en la qual s’exigeix una reforma política i el respecte dels drets humans. Ambdues activitats formaven part de les campanyes dutes a terme arreu de la Xina per commemorar el 60è aniversari de la Declaració Universal dels Drets Humans (10 de desembre). Actualment, la Carta l’han signat més de 10.000 acadèmics, periodistes, escriptors autònoms i activistes.

Liu va ser arrestat el desembre de 2008 i va ser retingut fins que va ser acusat formalment, el juny de 2009, de ‘difondre rumors i difamar el govern, promoure la subversió contra l’estat i enderrocar el sistema de socialisme’. Se’l va declarar culpable i el 25 d’octubre de 2009 va ser condemnat a una pena d’ 11 anys de presó.

Liu Xiaobo gaudeix d’un gran respecte per part dels escriptors i intel·lectuals xinesos, que amb valentia van presentar I recolzar la seva candidatura al premi Nobel. Malgrat que se li ha prohibit publicar a la Xina, la seva obra continua apareixent a Hong Kong i a l’estranger.

Liu és doctor en literatura xinesa i impartia classes a la Universitat Normal de Beijing fins que va ser separat de la docència per la seva implicació en les protestes de la Plaça de Tiananmen el 1989. Liu va ser un d’aquells intel·lectuals etiquetats de ‘Mans Negres de Beijing’ per les autoritats xineses després de Tiananmen. Des d’aleshores, Liu ha estat arrestat i detingut freqüentment i la seva obra ha estat censurada.