Liu Xia, vídua del Premi Nobel xinès Liu Xiaobo, ha pogut abandonar la Xina i viatjar a Alemanya. Liu Xia havia estat sota arrest domiciliari i incomunicada des que, el 2010, el seu marit va ser guardonat amb el Premi Nobel.

Liu Xiaobo era un professor universitari molt implicat en campanyes dels drets humans a la Xina. El 2009 va ser empresonat amb l’acusació d’incitar a la subversió. Va morir de càncer de fetge l’any passat i fins als seus últims dies no va poder accedir a les cures mèdiques i l’hospital. Les seves cendres van ser llençades al mar perquè les autoritats xineses volien evitar que hi hagués un lloc concret on la gent pogués anar-hi a retre homenatge.

Liu Xia, poeta i fotògrafa, no ha estat acusada formalment, encara que se li prohibís qualsevol contacte amb amics i familiars. Les autoritats xineses la mantenien aïllada i sovint ni tan sols se sabia on era. Sembla que a causa de la tràgica mort del seu marit i de les condicions de detenció, la poeta ha patit una depressió molt severa. Diplomàtics occidentals havien intentat visitar-la al seu domicili de Beijing diverses vegades, però sempre els ho havien impedit les forces de seguretat de paisà.

Finalment, gràcies a la pressió del govern alemany i de la comunitat internacional, s’ha aconseguit que Liu Xia sigui alliberada.

Més informació sobre Liu Xiaobo al web del PEN Internacional (anglès i castellà)
Més informació sobre Liu Xia al web del PEN Amèrica (anglès)