Comunicat del PEN internacional amb motiu del primer aniversari de la concessió del Premi Nobel de la Pau a Liu Xiaobo.

Avui fa un any, el Dia dels Drets Humans, el nostre col·lega Liu Xiaobo, expresident del Centre Xinès Independent del PEN (ICPC) va ser guardonat amb el Premi Nobel de la Pau. Ha passat un any i ell i més de trenta escriptors continuen empresonats a la Xina. PEN Internacional demanda el seu alliberament immediat i incondicional. A més, fa una crida als seus membres a prendre una acció per publicitat del clima de vulneració dels e Drets Humans a la República Popular de la Xina.

John Ralston Saul, president Internacional, diu:
“Les paraules de Liu Xiaobo no desapareixeran malgrat que estigui a la presó o sigui alliberat. Aquestes són idees que continuaran escampant-se amb la seva pròpia voluntat. No obstant això, en mantenir-lo empresonat, les autoritats xineses han posat un altaveu a les seves paraules. Haurien d’alliberar-lo i deixar que les seves idees prenguin la seva pròpia cauda”.

Liu Xiaobo va ser arrestat el 8 de desembre de 2008 i va ser posat sota vigilància domiciliària, una forma prèvia al judici, a en un lloc desconegut a Beijing fins que finalment va ser acusat el 23 de juny de 2009 per la “difusió de rumors i difamació vers el govern, adreçats a la subversió de l’Estat i al derrocament del sistema socialista dels darrers anys. Va ser sentenciat a onze anys de presó el 25 de desembre de 2009 pels seus escrits crítics i el seu paper en el llançament de la Carta 08, una declaració que demana reformes polítiques i defensa dels drets humans i va ser publicada el 9 de desembre de 2008. Document ha arribat a les 10.000 signatures a la Xina.

Des del 22 d’octubre de 2010, dues setmanes després de la seva proclamació com a guanyador del Premi Nobel, la seva esposa Liu Xia, poeta i fotògrafa, va ser detinguda i incomunicada sota arrest domiciliari estricte a la seva casa a Beijing i privada de qualsevol contacte amb el món exterior. Durant la cerimònia de lliurament del Premi Nobel de la Pau, celebrada El 10 de desembre de 2010, la Medalla i el diploma de Liu Xiaobo ser presentats en una cadira buida.

“La Comunitat de PEN dóna suport un Liu Xiaobo i a Liu Xia”, va dir Marian Botsford Fraser, presidenta del Comitè d’Escriptors Empresonats de PEN Internacional. “Donem suport al seu coratge. Treballarem sense descans per la llibertat de Liu i els altres trenta escriptors dissidents empresonats a la Xina”.

Liu Xiaobo va rebre per primer cop el suport del PEN Internacional l’any 1989, quan formava part d’un grup d’escriptors i intel·lectuals que van ser catalogats pel govern com “les mans negres de Beijing” i van ser arrestats per la seva participació en les protestes de la Plaça Tiananmen. Abans del seu empresonament actual, Liu va passar un total de cinc anys a la presó, incloent una sentència de tres anys el 1996. També ha patit empresonament durant períodes breus, assetjament i censura.