Text de Manel Guerrero i Pep Duran

Pep Duran Esteva (Vilanova i la Geltrú, 1955), artista i escenògraf de llarga trajectòria, referent inelubible de l’art dels anys vuitanta i noranta, és l’autor de la imatge pel Dia de l’Escriptor/a Perseguit/da del PEN Català del 2020. La seva obra es caracteritza per una poètica de l’objecte singular que, mitjançant el collage i la superposició de plans, superficies i materials diversos, aconsegueix d’expressar les inquietuts, les contradiccions i els desigs insconscients de la nostra vida quotidiana. Les imatges suggerents i líriques de Pep Duran, que evoquen sovint el món del teatre o del cinema, reivindiquen un món material i simbòlic on la imaginació i la transgressió estan al servei de l’alliberament individual i col·lectiu. Els objectes que utilitza freqüentment en les seves obres provenen de “materials indultats” o del reciclatge d’elements ben comuns del nostre entorn més proper.

Autor de nombrosos cartells, Pep Duran ha creat l’obra “Ll de llibertat” que és la imatge per al Dia Internacional de l’Escriptor/a Perseguit/DA del PEN Català del 2020. L’obra mostra un niu d’ocell, com a metàfora de la casa i de l’espai creatiu, on unes claus i un llapis de colors simbolitzen la necessitat de les cures i de l’acollida per tal de poder desenvolupar com cal i fer néixer i créixer la imaginació i la llibertat creativa en un món hostil on massa sovint escriptors, periodistes, artistes han de viure a la intempèrie.

Al llarg dels anys, altres artistes com Jaume Plensa, Mar Arza, Mireia Sallarès, Joan Fontcuberta o Francesc Torres han anat participant en les passades edicions d’aquesta iniciativa. Pots veure totes les obres aquí!