Del 10 al 11 de març va tenir lloc la trobada anual del Comitè de Dones Escriptores de tots els centres PEN del món, sota el títol  “Negligir les dones en la literatura es una forma de censura i repressió”, organitzat pel PEN Internacional.

Aquestes trobades posen el focus en les escriptores que es troben empresonades o en situacions complicades. Com és típic en tots els actes PEN, hi ha una “cadira buida” que recorda a aquelles persones que no ens poden acompanyar perquè estan empresonades o mortes, en aquesta primera jornada Irina Danilovich ocupa la cadira buida a la primera part, que ha estat sentenciada a 7 anys de presó per denunciar el falta de drets humans i les mancances del sistema sanitari a Crimea, es demana el seu alliberament immediat, des del PEN Català ens sumem a aquesta denúncia. A la segona part és Rahile Dawut, acadèmica uigur desapareguda que es creu que està en un dels camps de concentració de la mort xinesos.

Durant aquesta jornada van parlar testimonis de la revolució a Myanmar i de com les dones lideren la necessitat de canvi i aconsegueixen impacte a partir d’accions no violentes.

Zoe Rodriguez, cap del comitè, parla de la bretxa salarial, de com les dones s’enfronten a comentaris misògins quan s’exposen públicament, la baixa representació femenina en els espais de prestigi de la literatura, una situació estesa al nord global. Però encara més preocupant és el fet de que a moltes dones no se’ls permet ni tan sols escriure a molt països d’arreu del món. Dades micro i macro de finalistes i guanyadores dels premis literaris d’arreu del món. També estudiem les formes en què recollir noves dades i com llegir-les i treballar-les.

Es fa un in memoriam de dones amb papers rellevants als diferents PEN i es reconeix la seva feina fent un repàs de les seves aportacions, el seu talent i la seva tasca en favor del PEN. Personalitats com Greta Rana (PEN Nepal) i Meredith Pax (PEN America, primera presidenta del comitè de dones)

Durant la segona part de la jornada s parla sobre control, poder i exclusió. Emocionants conferències sobre Iran. La ponent analitza la situació actual:”És un renaixement del cos i de la ment”

Aquest espai on parlen dones d’Iran i Afganistan i la resta senzillament escoltem i ens posem a la seva disposició per ajudar. Tant de bo fos tot sempre així.

La situació a Afganistan és terrible. Els activistes i periodistes han sigut expulsats o assassinats. Moltes tortures a qualsevol desafiament amb la paraula. Impossible concebre nivells de censura com aquests.

Es tanca la primera jornada amb una lectura de poemes.