Avui fa quatre mesos de les primeres detencions de dirigents catalans. Curiosament van ser per als dos dirigents d’organitzacions de la societat civil: Òmnium Cultural i l’ANC. Per tant, la primera purga per al poble, per a la gent organitzada cívicament i pacífica.

Aviat també farà quatre mesos que dirigents polítics van tenir la mateixa sort: presó preventiva de no se sap bé quins delictes, si no reals, suposats, quan no inexistents. Capricis jurídics que no fan altra cosa que anar laminant el sistema jurídic en què s’assenta la societat. En definitiva, una estratègia maldestra per tallar d’arrel la llibertat d’expressió de tot missatge que al govern no li agradi. No en funció de l’interès del país o de l’estat, sinó en funció d’interessos de partit i de govern.

En aquests quatre mesos estem assistint a un seguit de despropòsits que cada dia ens deixa més astorats, potser amb la intenció de no deixar-nos ni respirar. Pendents de la sorpresa diària, no aixequem la mirada per veure com tot el paisatge es va desertitzant.

Són estratègies que el PEN, com a organització, coneix molt bé de tants països autoritaris que sempre coincideixen en els mètodes. Però de cap manera ho trobem en països que vulguin exhibir l’etiqueta de la democràcia. O és que en nom de la democràcia es pot fer de tot?

El PEN Català naixia el 1922, quasi un any i mig abans que s’instaurés la Dictadura de Primo de Rivera. Ja aleshores com ara, el PEN té un objectiu fundacional arreu del món, que és la defensa de la llibertat d’expressió, sigui qui sigui qui vulneri aquest dret. Per això no ens resignem a fets tan arbitraris com injustos, que tindran ben segur greus conseqüències a la nostra existència com a estat i com a país. Una greu irresponsabilitat que ja estem pagant tots amb el deteriorament del nostre dia a dia, independentment de la nostra voluntat o creença.

Com a organització que defensa els DDHH continuem al costat dels qui pateixen captiveri i persecució per les seves idees i continuem acompanyant-los setmanalment amb la campanya #LletresxlaLlibertat, amb la intenció que aquests textos facin sentir la nostra solidaritat en moments tan amargs per injustos.

Carme Arenas, presidenta del PEN Català

Tots els textos de la campanya