El passat 10 de desembre, el PEN Català —en aquesta ocasió representat per Paige Collings, de Freemuse— va presentar, en el marc de la sessió prèvia a la Revisió Periòdica Universal (UPR), l’informe elaborat a l’estiu amb aquesta mateixa organització i el PEN Internacional.

Aquest informe conjunt posa el focus en la llei de seguretat pública i la reforma del Codi Penal contra la llibertat expressió. Collings s’ha reunit amb la missió espanyola i està fent el seguiment per emfatitzar les recomanacions presents en l’informe.

A més, Òmnium Cultural i Assemblea Nacional Catalana han impulsat un manifest —al qual s’hi han addherit diverses entitats culturals catalanes, entre elles el PEN— que reuneix 6 recomanacions sobre la “causa catalana”. La petició busca captar l’atenció d’alguna missió permanent per tal que aquesta intervingui en favor de la causa el mateix dia de la UPR.

La data fixada perquè Espanya passi Revisió Periòdica Universal és el 22 de gener, moment en que els delegats dels diversos estats membres de l’ONU faran les seves observacions sobre les mancances de l’estat Espanyol en matèria de Drets Humans basant-se, també, en els informes rebuts.