El passat 9 de març el PEN Català va celebrar 95 anys d’escriptura i compromís al CCCB amb una lectura dramatitzada dirigida per Xavier Albertí (director del TNC). Dos-cents socis, amics i autoritats van acompanyar l’entitat en aquest acte commemoratiu.

La celebració es va obrir amb un vídeo commemoratiu de l’entitat amb fotografies històriques i d’activitats recents, el fons d’art i felicitacions internacionals dels qui no van poder assistir a l’acte (Jennifer Clement, presidenta del PEN Internacional; Helge Lunge, director executiu de la Xarxa Internacional de Ciutats Refugi – ICORN; Irakli Kakabadze, escriptor georgià acollit pel PEN Català o els guardonats amb el premi internacional Veu Lliure Zeynep Oral, escriptora turca, i Dessale Berekhet, escriptor eritreu).

Sí que van poder acompanyar la celebració a Barcelona els centres PEN d’Eslovènia, representat pel seu vicepresident Robert Simonocek; el PEN Suís i retoromànic a través de la seva presidenta Franca Tiberto i el PEN Basc amb la seva presidenta Laura Mintegi. També hi van ser entitats afins com Asil.cat, la Institució de les Lletres Catalanes, el Grup Barnils o el Col·legi de Periodistes. Membres de la junta actual i d’anteriors juntes van ser presents en aquest aniversari i tampoc no hi van faltar els escriptors acollits per l’entitat Salem Zenia, Kaissa Ould Braham i Bàssem an Nabrís.

Xavier Albertí, acompanyat dels actors i actrius Manel Barceló, Toni Guillemat, Lluïsa Mallol, Carme Calloll i Carme Sansa, va fer un repàs a la història del PEN Català a través d’algunes lectures. S’hi van poder sentir paraules de J. M. de Sagarra sobre Chesterton i el congrés internacional de Berlín (1926), articles de J. V. Foix sobre el congrés del PEN Internacional a Dubrovnik (1933) i el congrés internacional a Barcelona (1935), un article de Domènec Guansé sobre el congrés de Praga (1938), la constitució d’una junta itinerant (en autocar) per esquivar la censura franquista de refundació del PEN Català (1973), la intervenció de Josep Palau i Fabre a Hamburg al congrés del PEN Internacional (1977), una carta de Maria Barbal sobre la reunió de l’ICORN  i de Letters to Europe a Brussel·les (2010) o la carta de comiat de l’expresidenta Dolors Oller (2010).

Carme Arenas © Luay Albasha

Abans de cloure l’acte, hi van intervenir Carles Torner, director executiu del PEN Internacional; M. Àngels Torras, directora dels Serveis Territorials a Barcelona del Departament de Cultura i David Llistar, director de Justícia Global i Cooperació Internacional a l’Ajuntament de Barcelona. Finalment, Carme Arenas, presidenta del PEN Català, va agrair l’assistència de membres del PEN Català i d’autoritats, va refermar el compromís de l’entitat i va recordar en aquests temps difícils la importància de donar suport a entitats que treballen per la llibertat d’expressió. En acabar el seu parlament, va llegir el text que el M. H president del Parlament de Catalunya Roger Torrent li havia fet arribar una estona abans, perquè tot i tenir previst assistir a l’acte no ho va poder fer a causa de la denegació d’última hora del TS de concedir a Jordi Sànchez la possibilitat de ser present al Parlament de Catalunya, el proper dilluns 12.

Llegiu els parlaments als enllaços següents:
Discurs de la presidenta del PEN Català, Carme Arenas.
Discurs del M. H. president del Parlament, Roger Torrent.
Discurs del director executiu del PEN Internacional, Carles Torner.

Mira el vídeo