La seu de Palma de l’Institut Ramon Llull acull la presentació de les activitats de la setmana del PEN Català a Mallorca.

Amb la col·laboració de l’Institut Ramon Llull ha tingut lloc avui a la seu de Palma la presentació de les activitats de la Setmana del PEN Català a Mallorca. Han assistit a la roda de premsa Cristòfol Vidal, director de l’Institut d’Estudis Baleàrics; Isabel Cerdà, directora general de Cultura del Govern balear; Carme Castells, directora gerent de la Casa Museu Llorenç Villalonga; Carme Arenas, presidenta del PEN Català; Salem Zenia, guanyador del II Premi Internacional Veu Lliure i Margalida Vidal, responsable de relacions institucionals de la seu de l’IRL a Palma.

Amb motiu de la celebració del Dia Internacional de l’Escriptor Empresonat, el PEN Català, amb la complicitat de diferents institucions i entitats de les Illes, ha organitzat la Setmana del PEN Català a Mallorca, amb tot un seguit d’activitats literàries que culminaran amb la concessió del Segon Premi ‘Veu Lliure’ a un escriptor que ha sofert o està sofrint persecució per causa de la seva escriptura i que a més ha destacat per defensar la llibertat d’expressió.

En aquesta edició Salem Zenia, escriptor amazic, ha resultat el guanyador del II Premi Internacional Veu Lliure, qui ha manifestat el seu agraïment al PEN Català per haver-li concedit aquest reconeixement. Ha explicat que es trobava en una situació difícil a Algèria, atès que era perseguit tant per part del govern com per part dels grups islamistes i que el PEN d’alguna manera l’ha protegit davant aquesta situació al seu país. Carme Arenas ha destacat la labor realitzada per Salem Zenia, a més del seu compromís amb la llengua i la cultura catalana. I ha apuntat que “en moments de dificultats com els actuals és quan més ens hem d’unir”.

El programa d’activitats que es realitzarà aquesta setmana compren actes a Agramunt, a Mallorca, a Barcelona i a Eivissa. Concretament a Mallorca, es durà a terme avui horabaixa una taula rodona “La paraula crema el foc” a la seu de l’IRL de Palma i demà un recital de textos escrits des de la presó, “Rompre barrots”, que tendrà lloc a la Casa Museu Llorenç Villalonga (Binissalem).

El PEN Català va ser fundat l’any 1922, només un any després de la creació del PEN Internacional. Des de llavors, fidel i compromès amb la carta fundacional del PEN Internacional, ha treballat per la defensa de la llibertat d’expressió i pel foment de la llengua i la literatura catalanes arreu del món.

Ara, 89 anys després, el PEN Català és un dels centres més actius del món. Valgui com a exemple d’aquesta activitat el fet que la Comissió Europea, en el marc de la convocatòria Cultura 2007-2012, ha aprovat donar suport al projecte cultural Xahrazad, on el PEN Català participa com una de les entitats coorganitzadores, juntament amb les ciutats de Brussel·les, Frankfurt, Norwich, Estocolm i Stavanger. També com a organitzadora del Programa Escriptor acollit, en el qual ha participat activament la ciutat de Palma acollint la periodista de Zimbabwe, Rhodha Mashavave.