El PEN Català, commocionat per l’assassinat de l’escriptora i periodista russa Anna Politkòvskaia, vol manifestar el seu rebuig més rotund a aquest acte salvatge alhora que exigeix una investigació independent i rigorosa i demana que no hi hagi impunitat.. Anna Politkòvskaia mantenia una estreta relació amb el PEN Català i amb Catalunya, des que va participar, l’any 2002, als actes de celebració del Dia de l’Escriptor Empresonat i va ser nomenada membre honorària del PEN Català. 

Més tard, l’any 2004 va participar activament al Diàleg que el PEN Català va organitzar amb el títol ‘El valor de la paraula’ dins el Fòrum Universal de les Cultures 2004. El mateix any 2004 el Col.legi de Periodistes de Catalunya li atorgà el I Premi Internacional de Periodisme Vàzquez Montalbán. En totes aquestes ocasions, ha manifestat Carme Arenas, secretària general del PEN Català, “Anna Politkòvskaia va mostrar al públic català el testimoniatge del seu valor i la seva fermesa en la lluita per la defensa de la llibertat d’expressió i dels drets humans, aquests drets humans que no li han estat respectats en nom de la intolerància i la covardia, i ens recordà sempre que la paraula té un gran poder i que cal emprar-la amb valentia i a favor de la veritat. Tots els amics que ha deixat a Catalunya i arreu del món demanem que aquest crim no quedi impune i que la seva veu ressoni més forta que mai”.

Altres documents relacionals

– Comunicat del PEN Internacional amb motiu de l’assassinat de la periodista i escriptora russa Anna Politkòvskaia.
– S’han creat diversos guest books i llibres de condol pensats especialment per a què la gent d’arreu faci arribar els seus missatges de suport i solidaritat a la família i els amics de l’Anna Politkòvskaia. En destaquem dos:

Articles

Carme Arenas. Anna Politkòvskaia. Avui, 17 d’octubre de 2006
Assumpció Cantalozella. Parlar sense embulls. El Punt, 11 d’octubre de 2006