EL PEN Català ha rebut aquest vespre de mans del vicepresident del Govern, Josep-Lluís Carod-Rovira, el premi a la trajectòria internacional d’una entitat dins dels Guardons a la Projecció Internacional que convoca el Govern de la Generalitat en reconeixement a les entitats i persones que han destacat per la seva tasca de  projecció internacional de Catalunya.

El jurat del premi ha reconegut la trajectòria del PEN Català per haver estat des de la seva fundació l’any 1922 una plataforma per a la projecció internacional de la literatura i dels escriptors i escriptores dels territoris de parla catalana.

Durant la seva intervenció l’expresidenta del PEN Català, Dolors Oller, ha agraït al Govern la concessió d’aquest guardó i ha assegurat que aquest reconeixement és un honor que encoratja encara més el PEN Català a continuar en la seva tasca de projecció internacional de la literatura i la llengua així com la seva participació activa amb els objectius del PEN Internacional, fonamentalment la defensa de la llibertat d’expressió i la lluita per a l’alliberament dels escriptors empresonats.

En relació al paper de la societat civil en la projecció internacional de Catalunya, Dolors Oller ha afirmat que el PEN Català constitueix “una diplomàcia cultural a través de la seva vinculació amb el PEN Internacional i amb els seus actuals 140 centres de tot el món”.

Els guardons a la projecció internacional s’atorguen a aquelles organitzacions catalanes, comunitats catalanes a l’exterior i personalitats que han destacat de manera especial per donar a conèixer les pròpies entitats i la seva realitat al món, així com la projecció internacional de Catalunya. Amb aquests guardons, que enguany es concedeixen per primera vegada, la Generalitat, a través el Departament de la Vicepresidència, vol reconèixer la tasca internacional de les organitzacions catalanes.

En la seva primera edició, els guardonats han estat el PEN Català, per la seva trajectòria internacional. També ha estat guardonada la Federació Catalana de Joves Cambres – Jove Cambra Internacional Catalunya per la fita internacional aconseguida; sis guardons europeus durant la celebració de l’entrega de premis als millors programes en el marc de la Conferència Europea de Joves Cambres. El tercer guardonat ha estat Fèlix Martí i Empall per la seva la tasca internacional a nivell individual, per la defensa de la identitat catalana i per la promoció d’iniciatives internacionals a favor de les llengües, les cultures i els drets dels pobles. Martí, que va ser director del Centre UNESCO de Catalunya i actualment n’és president d’Honor des del 2003, va rebre la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya 2002 i la Medalla d’Honor de la ciutat de Barcelona 2006.