El passat divendres 27 de maig a la Fundació Miró, el Consell Nacional de la Cultura i de les Arts (CoNCA) va reconèixer amb el Premi Nacional de Cultura el PEN Català i quatre personalitats i associacions més del món de la cultura d’aquest país.

Aquest 2022 també han rebut el premi la ballarina i coreògrafa Núria Guiu Sagarra; el dramaturg Jordi Casanovas Güell; el projecte cultural Càntut, cançons de tradició oral; i l’estimada escriptora i sòcia número 52 del PEN, Rosa Fabregat.

El premi que pretén ser un lloc de confluència entre el compromís amb la cultura i la societat catalanes, es concedeix anualment pel plenari del Consell que és l’òrgan màxim de decisió del CoNCA i està format per persones amb experiència i prestigi en l’àmbit cultural i artístic. Enguany:  Vinyet Panyella i Balcells com a presidenta;  Margarida Troguet i Taull, vicepresidenta; Jordi Font i Cardona, secretari; Tania Safura Adam Mogne, Jaume Ayats Abeyà; Salvador Casals i Romagosa i Núria Iceta Llorens. El jurat valora dels premiats la riquesa d’enfocaments, la llibertat de creació i d’expressió, tant en les llargues trajectòries com en els talents emergents. Els guardonats i guardonades, en paraules del CONCA, a més, exemplifiquen amb la seva obra els valors d’innovació, circulació d’idees i autocomprensió de la realitat complexa del nostre temps.

En el cas del PEN, el plenari del CONCA va destacar:

“Els seus 100 anys de defensa continuada de la llibertat d’expressió i de la literatura i la llengua catalanes. El PEN Català és el tercer dels centres creats arreu del món a partir de la crida del PEN Club, nascut a Londres el 1921, a crear una xarxa internacional en defensa de la lliure circulació d’idees i la llibertat d’expressió a tot el món. És un exemple del valor de la creació, de la solidaritat i de l’intercanvi franc entre literatures i cultures en el nostre temps convuls i una manera de recordar que els conflictes, la censura i la violència sempre poden trobar un espai de pau en les lletres, en les arts.

La informació completa de l’acte i dels premis la podreu actualitzar a la  pàgina web del CONCA i al dossier de premsa dels premis.

Des del PEN Català agraïm el reconeixement rebut pel CONCA en aquest any tan important per a nosaltres i seguim amb el compromis ferm de continuar treballant per als objectius que ens han fet merèixer, precisament, el premi.