El PEN Català ha presentat, aquest passat 29 de novembre, coincidint amb el 30è aniversari de la mort de l’autor, l’àlbum Joan Oliver: “Per dissort, encara som a la trinxera i les nostres armes són les paraules, amb la participació d’Eugènia Serra, directora de la Biblioteca de Catalunya, que va acollir l’acte; Carme Arenas, presidenta del PEN Català; Antoni Dalmases, escriptor; Anton Carbonell, coordinador de l’àlbum i membre del col·lectiu ‘Pere Quart’ i Sílvia Oliver, filla de Joan Oliver. L’àlbum vol ser un homenatge i una reivindicació del “poeta del compromís amb la paraula, la cultura i el país”, segons paraules de Carme Arenas, que conté cartes, retalls de diari, fotografies, poemes i fragments teatrals. En alguns casos, el material presentat és inèdit, com el poema francès escrit a Toulouse el 1939 o una carta inèdita a Francesc Trabal.

Durant l’acte, Carme Arenas va destacar el paper de Joan Oliver en la reconstrucció cultural i el compromís de tota una generació intel·lectual forçada a l’exili i va recordar que l’escriptor fou el primer president del PEN Català (entre 1973 i 1976) reconstituït després del llarg període de clandestinitat a causa del règim franquista. Antoni Dalmases va recordar la vigència de les paraules del poeta i Anton Carbonell va explicar que la qualitat del material continguda en el fons que custodia l’Arxiu Municipal de Sabadell, va fer molt difícil la tasca de selecció per a l’àlbum i que els textos i les cartes revisades fan pensar que queda molt de camí encara per a ser estudiat. Sílvia Oliver, filla del poeta, va manifestar l’agraïment per l’acte d’homenatge, va explicar el vessant tendre i familiar d’un Joan Oliver sempre incòmode a l’establishment i va reivindicar la posada en escena de l’obra Ball robat al TNC.

L’acte es va cloure amb la lectura del poema “Oda a Barcelona” en veu de la mateixa Sílvia Oliver, que es pot recuperar en aquest enllaç.

Joan Oliver, president del PEN Català