Les detencions en massa dels opositors al president Lukashenka i els intens de tancament del PEN Rus per part del govern de Putin posen de relleu una forta campanya contra la llibertat d’expressió a Rússia 

El PEN Català s’ha unit a les campanyes endegades pel PEN Internacional de denúncia de dos casos flagrants que atempten contra la llibertat d’expressió a Rússia. El primer es produeix a rel de les detencions perpetrades pel govern bielorús contra ciutadans que es manifestaven pacíficament contra el president Lukashenka i el fraudulent procés electoral, i entre els que es troben gran nombre d’escriptors i periodistes. El segon fet, l’amenaça del govern de Vladimir Putin de tancar el PEN Rus si no fa front al pagament d’impostos, als quals, segons experts i juristes, no està obligat.

Els opositors al règim del President Lukashenka van ocupar, l’endemà de les eleccions a Bielorrússia, la Plaça d’octubre durant quatre dies, en protesta pels resultats d’unes eleccions que consideraven falsejats. El dia 23 van ser dispersats per la policia antiavalots i membres del KGB que van efectuar centenars de detencions entre els manifestants. Entre els centenars de ciutadans detinguts durant la manifestació pacífica en la Plaça d’octubre a Minsk, figuren nombrosos escriptors i periodistes independents com Andrej Dynko, vice president del PEN Bielorús.

Andrej Dynko, vicedirector en cap del diari independent Nasha Niva, i editor de la revista cultural Arche, va ser arrestat en els primers dies de les manifestacions de protesta i condemnat a deu dies de detenció. La seva condemna va concloure el dia 31 de març, dia que fou alliberat. Durant la seva detenció va escriure un diari que es pot llegir en la pàgina web Charter ’97

Poc abans de les eleccions, el diari Le Monde Diplomatique és va fer ressò d’unes declaracions de Dynko en las que deia que “la esperada derrota del règim de Lukashenka en les eleccions que s’havien de celebrar podia representar una ocasió històrica per Bielorússia per esdevenir finalment una nació, en contraposició al present règim construït sobre mentides i una falsa ideologia d’estat”. Al Nasha Niva, un dels diaris més antics de Bielorússia i molt crític amb el govern de Lukashenka, no li ha estat concedida la renovació de la llicencia de distribució.

El PEN Rus amençat

Així mateix el PEN Català també s’ha adherit a la campanya del PEN Internacional per evitar la clausura del PEN Rus. Com ja anunciàvem la setmana passada, les acusacions d’impagament dels impostos de béns immobles, formulades recentment en contra del PEN Rus, han portat a la congelació dels seus béns per part de la magistratura i podrien causar la clausura del centre. Aquestes al•legacions han estat formulades en el moment de màxima repressió a Rússia de les organitzacions no- governamentals, especialment les internacionals.

Malgrat la forta oposició tan dins com fora del país, el President Vladimir Putin ha signat, a principi d’aquest any, una llei que restringeix notablement les activitats d’organització i de recaptació de fons de les ONG.

El novembre del 2005 el PEN Rus va fer pública una declaració en la qual criticava durament la proposta de llei que regulava el treball de les ONG. En la declaració és deia que: ‘En el cas que les Càmeres aprovessin aquesta llei, això representaria un cop molt fort no sol per les organitzacions russes de drets humans, sinó també per altres col·lectius científics, culturals i humanitaris, que ja tenen moltes dificultats per subsistir’.

Tot i que funcionaris del PEN Rus han aportat al jutjat documentació que demostra que el centre és arrendatari legal de la propietat en la qual ha desenvolupa la seva activitat, i que, per tant, no ha de pagar els impostos de béns immobles, el Ministeri d’hisenda ha refusat retirar els càrrecs. La congelació del seu compte bancari, i l’eventual confiscació del mobiliari i del material d’oficina, impediria al PEN Rus continuar amb la seva tasca crucial en defensa de la llibertat d’expressió a Rússia.

El PEN Català s’uneix al PEN Internacional i a tos els centres PEN en demanar l’alliberament immediat de totes les persones que s’han manifestat en defensa del dret a la llibertat d’expressió i d’associació. També manifesta la seva preocupació pels informes que alerten dels maltractaments als quals són sotmesos els detinguts i de les indignes condicions de les detencions i insta el govern bielorús a aturar els atacs contra els manifestants i a tractar humanament tots els qui encara resten detinguts.

El PEN Internacional també ha engegat una campanya per recollir la quantitat necessària per cobrir el deute del PEN Rus, alhora que li dóna els seu suport per recórrer la sentència. Molt experts, incloent-hi alguns membres de la Duma moscovita que han col·laborat en la formulació de la llei sobre la propietat immobiliària, reconeixen que el Centre PEN no ha de pagar aquests impostos.