La campanya del PEN Internacional “Relleu del poema”, que va començar el 25 de març passat, pren metafòricament l’itinerari de la torxa Olímpica, on aquesta es substituïda virtualment per un poema que itinera per tot el món i que pot ser escoltat en la llengua o llengües del país que l’acull en cada “relleu”. 

El poema triat és “Juny”, inspirat en els fets de Tian’anmen, del poeta i periodista xinès empresonat Shi Tao. Amb aquesta campanya es pretén denunciar la manca de a llibertat d’expressió a la Xina a través de la poesia i la traducció, de l’única manera que ho pot fer el PEN.

Els centres PEN d’arreu del món han traduït i enregistrat el poema “Juny” a més de 60 llengües i, mitjançant l’ús d’Internet, el poema viatja virtualment al voltant del món, d’un centre a un altre, d’una llengua a una altra, afegint noves traduccions per acabar a Pequin amb motiu dels Jocs Olímpics de 2008.

Shi Tao està complint una sentència de 10 anys de presó acusat de “revelar secrets d’estat a l’estranger”. Va ser condemnat per un e-mail que va enviar a una pàgina web estrangera utilitzant un compte de correu electrònic de Yahoo!. Cal denunciar així mateix l’actuació del seu servidor, Yahoo, que va proporcionar la seva identitat a les autoritats xineses quan li ho van demanar.

El web creat especialment, conté un mapa del món que ensenya el progrés del relleu del poema, que segueix l’itinerari de la torxa olímpica. El 12 d’abril arriba al Centre Català del PEN a Barcelona. El web serà constantment actualitzat per tal d’informar els visitants del progrés del poema i de la situació de Shi Tao i d’altres casos d’escriptors empresonats coneguts pel PEN Internacional a Xina.

Shi Tao, poeta, periodista i membre del PEN xinès independent

Shi Tao és un periodista xinès, poeta i membre del PEN, que compleix una condemna de 10 anys de presó, acusat de «divulgar secrets d’estat a l’estranger». A l’abril de 2004, Shi Tao (Shi és el seu cognom), va enviar unes notes que va prendre durant la lectura en veu alta d’un document en una reunió de la redacció editorial del Dangdai Shangbao («Notícies del comerç contemporani») a un lloc web de l’estranger mitjançant un compte de correu «Yahoo!». El document era de l’Oficina del Comité Central del Partit Comunista Xinès, i incloïa advertències als mitjans de comunicació xinesos sobre com havien de cobrir els actes de celebració, el 4 de juny de 2004, del 15è aniversari de la massacre i les protestes de la plaça de Tian’anmen de Pequín. Segons la documentació del tribunal, Yahoo! Holdings Ltd de Hong Kong va facilitar a les autoritats xineses la identitat de Shi Tao. Shi Tao va escriure el poema Juny, una reflexió sobre les protestes i la massacre, dies després de l’aniversari, el 9 de juny de 2004.