El PEN Mexicà ha emès un comunicat en el qual exigeix a les autoritats del país un pla de protecció per a la periodista Sanjuana Martínez, que ha rebut diverses amenaces de mort en les darreres setmanes.  La Comissió Nacional de Drets Humans s’ha adherit a la petició del Centre PEN, demanant al govern de Nuevo León, l’estat on resideix la periodista, que prengui mesures cautelars per protegir-la. La Xarxa Nacional de Dones Defensores de Drets Humans, paral·lelament, ha enviat un comunicat al secretari del govern del país.

El centre de Mèxic exigeix al Govern mexicà la posada en marxa d’un pla de protecció urgent per a Sanjuana Martínez, tot recordant que no es pot permetre la inacció davant d’aquest cas quan tot just fa un mes de l’assassinat de Javier Valdez.

Sanjuana Martínez Montemayor és una periodista mexicana que treballa per als diaris Sin Embargo i La Jornada. Autora de vuit llibres i d’un web, ha denunciat en els seus escrits diferents casos de violència, tot indicant-ne, quan ha estat el cas, la implicació de les autoritats, de l’església i de les forces militars. A causa d’aquestes denuncies, des de 2008 ha de fer front a amenaces i a una campanya de persecució i, fins i tot, al fet que casa seva hagi estat escorcollada per uns desconeguts que hi van provocar destrosses. El desembre del 2014 va ser detinguda i acusada de fals testimoni.

D’entre les seves publicacions, destaquem Prueba de Fe (2007) i Manto Púrpura (2006) sobre els casos d’abusos sexuals que suposadament van tenir lloc amb la implicació de l’església catòlica de Mèxic. Recentment, amb Los amantes del poder (2014), s’ha endinsat en l’escàndol de l’ús i l’abús del poder públic a la vida privada.

El PEN Internacional ha iniciat una campanya d’enviament de cartes a les autoritats mexicanes per donar suport a Sanjuana Martínez.

La situació de Mèxic