La periodista Sihem Bensedrine, acollida pel PEN Català en el Programa Escriptor Acollit, fou l’encarregada de llegir el manifest de la concentració solidària que es va celebrar ahir al vespre a la Plaça de Sant Jaume. A la concentració també hi va participar l’escriptor Salem Zenia.

MANIFEST DE LA CONCENTRACIO SOLIDÀRIA AMB EL POBLE DE TUNISIA

Benvolguts amics i amigues,

Homes i dones lliures de Catalunya,
Vosaltres sabeu el que s’entén per una dictadura sagnant,
Sabeu el que són les execucions extrajudicials,
Sabeu el que és un rastreig de les ciutats pels esquadrons de la mort,
Sabeu el que és la violació massiva de dones per terroritzar a una població

Avui en dia, aquella Tunísia situada a no més d’una hora i mitja de casa vostra i on molts de vosaltres heu passat les vostres vacances, està passant per la terrible experiència que vosaltres heu viscut no fa molt de temps.
El poble tunisià està sent massacrat;
Els ciutadans són sacrificats com conills, sota el foc real dels esquadrons de la mort que depenen de la presidència; el balanç encara provisional de les víctimes d’aquesta massacre supera ja els 100 morts i augmenta d’hora en hora.
Els periodistes i els sindicalistes són segrestats i no es tenen notícies d’ells.
Tot això fa quatre setmanes que dura, en mig del silenci criminal de la comunitat internacional;

El poble tunisià s’ha aixecat contra una dictadura mafiosa; s’ha alçat contra aquest règim vergonyós que l’ha aixafat amb la seva tirania durant 23 anys.

Reclama la seva dignitat i la seva llibertat;

El poble tunisià ha demostrat maduresa i capacitat per viure en una democràcia i un gran desig de gaudir de la llibertat i la igualtat de la que gaudeixen els seus veïns del nord del Mediterrani i que no fa gaire es trobaven en la seva mateixa situació. Durant aquestes quatre setmanes, no s’ha comès cap acte terrorista; les multituds enfurismades no han cridat cap consigna islamista; el fantasma de l’islamisme radical que es va utilitzar per justificar la repressió als ulls dels europeus, ha perdut tota credibilitat.

L’Europa oficial ha fracassat en el seu deure de solidaritat i està faltant als principis i valors dels drets humans; per molt menys del que està passant ara a Tunísia, es van adoptar resolucions i sancions contra l’Iran.
El poble tunisià estan sent assassinat amb el suport de França, que ha ofert la seva experiència per a reprimir el nostre poble.

Dones i homes lliures de Catalunya,
El poble tunisià necessita solidaritat i protecció.
Esperem de vosaltres una manifestació concreta de lleialtat a la vostra història i als valors de defensa de les llibertats.