El 20 de juny, en ocasió de la Jornada “Catalunya per Guinea. La situació dels drets humans “, organitzada amb el suport del PEN Català es van donar cita diferents polítics catalans i polítics opositors guineans de diferents partits per analitzar la situació política a Guinea Equatorial.

Durant la reunió es va donar lectura a la següent Resolució del Parlament de Catalunya, aprovada per unanimitat per tots els grups polítics:

“El Parlament de Catalunya expressa el suport a l’inici d’un procés democràtic a la República de Guinea Equatorial, que superi la dictadura de Teodoro Obiang i finalitzi amb la repressió i la vulneració dels drets fonamentals.
El Parlament de Catalunya manifesta la conveniència d’evitar donar suport al règim dictatorial i corrupte del general Obiang i trasllada la mateixa al Congrés dels Diputats ia altres institucions pertinents de l’Estat espanyol i de Catalunya.

El Parlament de Catalunya trasllada al Govern de Catalunya, al Govern de l’Estat espanyol, a la Unió Europea i altres organitzacions internacionals la necessitat de dur a terme les actuacions polítiques i diplomàtiques pertinents per a l’establiment d’un estat democràtic, de dret i social en la República de Guinea Equatorial “.

Durant l’acte, els representants de sis partits polítics guineans, Octavio Ndongo Nsue (Convergència per la Democràcia Social), Humberto Riochi (Moviment d’Autodeterminació Poble Bubi), Lluís Aniceto Bibang Abuy (Front Comú de l’Oposició de Guinea Equatorial), Fameyon Salet (Partit Democràtic Federal), Evaristo Oko (Etomba EA ndowe) i Willy M’Bande (Partit Swale Bissio), van signar el següent “Manifest Catalunya per Guinea” :

Donades les circumstàncies polítiques en què està submergida Guinea Equatorial en els últims temps, els aquí reunits exigim:

1. Alliberar els presos polítics de manera immediata.
2. Permetre el retorn dels exiliats residents a l’estranger de forma imminent.
3. L’inici d’un procés democratitzador que estableixi les bases d’un sistema democràtic, en què es recullin els drets inherents a les persones i els pobles.
4. Que totes les forces polítiques signants, i totes les que s’adhereixin al futur, presentin una proposta conjunta d’exigència de reformes polítiques.

Aquestes consignes les manifestem expressant el nostre suport explícit als opositors de Guinea Equatorial perquè puguin exercir la seva llibertat d’expressió i reunió de forma pacífica, lluny de la represàlia a la qual s’estan veient abocats.