Dissabte al vespre va tenir lloc el sopar dels Premis Octubre que enguany, en la seva 45a edició, ha volgut atorgar el Premi Cívic al PEN Català, per la tasca que realitza amb els escriptors refugiats i el Programa Escriptor Acollit. Els premis literaris van ser per a Josep Franco (Andròmina de Narrativa) per la novel·la La vida és dura, Rubén Luzón (Vicent Andrés Estellés de Poesia) per Alguna cosa i Joan Garcia del Muro (Joan Fuster d’assaig) per Soldats del no-res.

El PEN Català també ha estat l’encarregat de dur a terme un dels tres congressos de la 45a edició dels Premis Octubre, «Escriptors refugiats. La literatura en l’exili», en què hi han participat diversos escriptors refugiats acollits per la xarxa de ciutats refugi ICORN (International Cities of Refuge Network). El programa, presentat pel vicepresident del PEN Català al País Valencià Vicent Berenguer, ha comptat amb tres taules rodones, del 27 al 30 d’octubre a l’OCCC de València: «Literatura en trànsit» amb els escriptors Juan Tomás Ávila Laurel (Guinea Equatorial) i Anzhelyna Polonskaya (Rússia), presentats i moderats per Carme Arenas ; «Qui té por de la literatura» amb Salem Zenia (Algèria) i Irakli Kakabadze (Geòrgia), presentats i moderats per El Kaissa Ould Braham i «Escriure sota sospita» amb El Kaissa Ould Braham (Algèria), presentada per Joan Borja.

Dins d’aquest congrés també han tingut lloc el recital poètic d’Irakli Kakabadze, actual escriptor acollit pel PEN Català a Barcelona, a Ca Revolta, juntament amb el rapsode Ismael Sempere ; i «Llull, vetllada literària», lectura escenificada de textos sobre Llull, interpretada per Jordi Oriol, Miquel Gil i El Kaissa Ould Braham, sota la direcció de Marc Villanueva.

premival2