El 10 de setembre al Moll de la Fusta de Barcelona, que acollia la 40a edició de La Setmana del Llibre en Català, va tenir lloc la presentació de Pas en fals al marge de la història, de Nisrín Akhram Khouri, guanyadora de la primera edició del Premi Roissy-en-Brie per escriptors i escriptores refugiades a Europa, convocat pel PEN Català amb la col·laboració del programa europeu B (PART).

Tot i ser l’últim acte de la jornada va comptar amb bastant de públic. Van participar-hi l’autora Nisrín Akhram Khouri, la traductora Margarida Castells, i la impulsora del Premi i directora del Programa de l’Escriptor/a Acollit/da Gemma Rodríguez, l’editor i vicepresident del PEN Català Manolo Gil, i la presidenta del PEN Català Laura Huerga.

L’acte va començar amb Huerga donant la benvinguda i convidant a la lectura com a escolta: “Llegiu per escoltar”. Seguidament, Gemma Rodríguez va explicar la importància del Premi Roissy-en-Brie, esmentant la llengua tigre i la importància de la feina que fa i ha de fer el PEN en la visibilitat de llengües que desapareixen.

L’acte continua amb la presentació de l’autora, Nisrín Akhram Khouri, per part de Manolo Gil, i la intervenció de la traductora. Margarida Castells va destacar que en els poemes de Khouri en poc espai es diu moltíssim: “No fa passos en fals, malgrat el títol, va molt segura, sap el que es fa. Ella és discreta, però té profunditat”. Castells també va agrair que l’Editorial Vincle li fes aquest encàrrec.

Com a tancament de l’acte es va duu a terme una lectura compartida àrab-català, Castells va destacar-ne un fragment que diu “Tinc fam. Torno amb la poma i et tornaré al paradís”. En aquesta lectura es fa referència, entre altres coses, a l’experiència de Khouri com a estrangera, a l’adaptació, a la seva filla, etc.