El dilluns 28 de febrer del 2005, es va presentar a l’Institut Francès de Barcelona la traducció de l’obra completa de Lautréamont (Els Cants de Maldoror, Poesies I i II, Cartes). L’acte va començar a les 20h. El director de l’IFB, el senyor Christopher Miles, va fer de presentador: hi van intervenir, a banda del traductor Ricard Ripoll, el professor de la Facultat de Traducció i Interpretació de la Universitat Autònoma de Barcelona, Joaquim Sala-Sanahuja, i el poeta Carles Hac Mor.

L’assistència era força nombrosa: unes quaranta persones que, malgrat el gran fred de la tarda, portat per neus que havien estat maculant el paisatge urbà durant tot el matí, van ser prou valentes per arribar a l’Institut i escoltar, en primer lloc en Joaquim Sala-Sanahuja que va presentar el context literari, interessant-se sobretot a l’empremta de la retòrica que, en Lautréamont, crea moviments d’imitació i recusació.

Tot seguit, en Carles Hac Mor va presentar les raons que ens podem portar a creure que Lautréamont encara és viu, i que, cada vegada més, esdevé una necessitat tornar a llegir-lo per descobrir-hi la gran subversió del sentit que representa la seva escriptura. Finalment, en Ricard Ripoll va parlar de la traducció i de la importància del ritme en l’obra ducassiana, i va presentar la col.lecció en la qual s’inscriu aquest primer volum, la col.lecció Palimpsest, de March Editor.

En l’assistència es podien reconèixer algunes persones vinculades al llibre, el creador Beneyto (artífex de la imatge de la coberta), Jesús Galdón (responsable del disseny), Vicenç Altaió (membre del consell assessor de la col.lecció), així com una representació del PEN, amics i amants de la literatura que, al final de les intervencions, van mantenir un debat al voltant de la relació entre realitat i literatura. A les 21h15, l’acte es va donar per acabat i l’intens fred va tornar a fer acte de presència.

Més informació: