Reproduïm el text publicat al web del PEN Internacional amb motiu de la notícia de la mort de l’escriptor i activista xinès.

La comunitat PEN, profundament commoguda després de la notícia de la mort avui de Liu Xiaobo

Liu Xiaobo, guanyador del Premi Nobel de la Pau el 2010, era escriptor, crític literari, activista pels Drets Humans i també havia estat el president del Centre del PEN Xinès Independent. Liu va ser empresonat el desembre de 2009 sota l’acusació d’«incitar a la rebel·lió contra el poder de l’Estat» i va passar els últims vuit anys sense poder establir contacte amb els seus amics, familiars i companys.

La seva dona, la poeta i fotògrafa Liu Xia, només tenia permís per visitar-lo un cop al mes i sempre sota la vigilància dels guardes de la presó. Això els obligava a canviar de tema si parlaven de qualsevol cosa que pogués ser considerada ofensiva per a l’Estat. La mateixa Liu Xia ha patit arrest domiciliari gairebé durant tot el període de detenció del seu marit, tot i que mai s’haguessin presentat càrrecs contra ella.

Malgrat aquest tractament injust i excessiu, el missatge que Liu Xiaobo donava contínuament a l’exterior era de pau, esperança i amor. La seva poesia, escrita des de la presó, parlava de l’amor per la seva dona i l’esperança de veure una Xina lliure de discriminacions i d’abusos als Drets Humans. Liu utilitzava un imaginari arrelat a la natura i a la transformació.

El desembre de 2010, durant la cerimònia d’entrega del Premi Nobel de la Pau a Oslo, la medalla i el diploma de Liu Xiaobo van ser atorgats a una cadira buida. És molt trist per a tots aquells que l’hem conegut o que hem estat influenciats per ell –el seu activisme de resistència, el seu compromís amb la justícia, el seu optimisme i el seu pacifisme– saber que Liu ja no podrà rebre en persona el reconeixement per la tasca al servei dels altres. La seva cadira buida ha estat i serà una profunda injustícia i la seva figura serà recordada per sempre.

Enviem el nostre condol a la família de Liu Xiaobo i alhora renovem la nostra crida a les autoritats xineses perquè garanteixin, d’ara en endavant, la  llibertat total de moviment a la seva dona Liu Xia.