La col·laboració entre el PEN Català i l’Institut  Viladomat es reprendrà aquest setembre, donant continuïtat i ampliant al projecte començat ja durant el curs acadèmic 2018-2019. Aquesta col·laboració va permetre conjugar el Projecte Europeu Engage -liderat pel PEN Català i que té la finalitat d’acostar els joves a la literatura a través de la seva implicació directa-, amb una de les principals línies de treball del PEN Català: la defensa de la llibertat d’expressió i el suport als escriptors perseguits.

La primera activitat que el PEN Català va realitzar al Institut Viladomat van ser tres xerrades del  periodista, locutor i activista pels Drets Humans hondureny, Milthon Robles. Robles, actual escriptor resident dins del Programa Escriptor Acollit del PEN, va parlar amb els estudiants de 2n d’ESO els dies 21 i 22 de novembre de 2018 sobre dels riscos del periodisme d’investigació exercit en països on la llibertat d’expressió no està garantida: els seus reportatges d’investigació periodística sobre corrupció, malversació de fons públics, explotació de recursos naturals així com explotació sexual de dones i nens, l’han portat a ser objecte de múltiples amenaces i intimidacions tant per part de les autoritats governamentals com per part del crim organitzat.

El testimoniatge de Milthon Robles al Viladomat estava emmarcat dins dels estudis curriculars dels estudiants que han treballat la premsa i el fotoperiodisme a les aules.
Els tres grups que van participar a l’activitat van seguir amb molta atenció el relat del periodista i cada grup va focalitzar les seves preguntes sobre temes diferents.

La següent activitat que es va realitzar dins de la col·laboració del PEN amb el Institut Viladomat van ser dos tallers, l’11 de desembre del 2018, sobre la mateixa temàtica de la llibertat d’expressió, aquest cop però amb el protagonisme del còmic com a gènere literàri. Els tallers van anar a càrrec de Ramon Esono Ebalé que acabava de rebre el IX Premi Veu Lliure-PEN Català per la seva lluita per la llibertat d’expressió a Guinea.

Les activitats que s’han previst per a aquest 2019 es realitzaran dintre de l’assignatura de comunicació i premsa i amb Milthon Robles com a facilitador principal de les activitats. La primera serà un taller sobre ràdio –Ràdio i literatura– que preveu una iniciació teòrica sobre aquest mitja de comunicació, però també una part practica que es realitzarà als mateixos estudis de Gran Via Ràdio, emissora amb la qual Milthon Robles col·labora des de fa uns mesos, amb un programa d’entrevistes a defensors dels Drets Humans.
La segona activitat serà, en canvi, sobre el periodisme d’investigació on el testimoniatge de l’escriptor servirà de fil conductor de col·loquis amb diferents grups d’alumnes.