L’Assemblea de Delegats del PEN Internacional, reunida en el seu 83è Congrés a Lviv, Ucraïna, del 18 al 21 de setembre de 2017, expressa la seva

Preocupació pel deteriorament democràtic i atacs a la llibertat d’expressió a l’estat espanyol

Des de l’aprovació de l’anomenada “Llei Mordassa”, aprovada el desembre del 2014 i efectiva des de juliol de 2015, s’ha constatat a tot l’estat espanyol un greu i alarmant deteriorament dels drets dels ciutadans, ja que la llei ha comportat de manera efectiva un canvi en el codi penal. Accions que abans de la llei eren considerades faltes, ara són considerades delictes greus, amb multes de fins a 600.000 euros i/o penes de presó.

En aquests escassos dos anys de la seva aplicació s’han registrat multitud de denúncies i detencions a artistes, escriptors, periodistes, tuitaires, bloguers, etcètera. Això significa criminalitzar la protesta, la crítica i la dissidència. En definitiva, s’han equiparat faltes com escriure un grafit, la lletra d’una cançó o d’un poema a casos de terrorisme o tràfic d’armes. Fem notar que només es penalitzen crítiques de signe ideològic contrari al govern de dretes del Partit Popular.

Aquesta darrera setmana s’ha estat vivint un setge a la llibertat d’expressió, sobretot amb motiu de la convocatòria d’un referèndum a Catalunya, declarat il·legal pel Tribunal Constitucional Espanyol.

Això fa que estiguem profundament preocupats per la vulneració dels drets democràtics més elementals, que es tradueix en l’amenaça i denúncia constants a periodistes, editors, mitjans de comunicació, impressors, i, darrerament, la denúncia de polítics autonòmics i locals, amb accions com la requisa de material, inspeccions indiscriminades a empreses, identificacions de carrer aleatòries, tancament de pàgines web, suspensió del dret de d’expressió amb la prohibició d’actes públics a Madrid, Gijón, Vitòria-Gasteiz i a tot Catalunya.

Tot això com a conseqüència de la utilització de la justícia amb finalitats polítiques, la qual cosa representa desvirtuar les institucions públiques i una pèrdua de credibilitat per part del govern.

L’Assemblea de Delegats del PEN Internacional, davant d’aquesta situació, reclama a les Autoritats del govern espanyol que:

Aturin la repressió de la llibertat d’expressió i garanteixin els drets fonamentals dels ciutadans, i que respectin les obligacions contretes com a signataris del Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics (ICCPR).

Versión en castellano

English version