Jaume C. Pons, Pau Vadell, Àngel Igelmo, Anna Gual i Lucia Pietrelli presenten un dossier sobre poesia catalana traduïda al croat a Zagreb i Zadar.

Aquests cinc poetes, alguns d’ells membres del col·lectiu Pèl Capell, han presentat un dossier dedicat a la literatura catalana actual que s’ha publicat a la revista Quorum de Zagreb. Els poetes han participat en diverses tertúlies literàries i recitals durant la setmana que han estat a Croàcia.

Els actes van començar dimarts 4 d’abril amb una tertúlia conduïda per Marko Poga?ar, membre del consell de redacció de la revista, i per Pau Sanchis, professor de català i també poeta, que es va dur a terme en un centre cultural de la Universitat de Zagreb. Dimecres a la tarda, els poetes van llegir la seua poesia i la d’alguns autors clàssics, com Vicent Andrés Estellés, Joan Vinyoli o Marià Villangómez, en una biblioteca pública. Aquest acte, organitzat pel centre croat del PEN Club, el va presentar el poeta i traductor de poesia catalana al croat, Tonko Maroevic, i va comptar amb la presència de diversos membres del PEN i representants de l’associació d’escriptors croats (Društvo hrvatskih pisaca).

El darrer acte a la capital croata va consistir en un espectacle poètic, organitzat i presentat per Vedrana Lovrinovi?, estudiant de filologia hispànica i traductora del català i del castellà al croat, en un bar del centre de la ciutat. Els poetes van recitar acompanyats a la guitarra pel músic i poeta Dinko Tele?an i van tancar l’acte improvisant gloses mallorquines a ritme de ximbomba.

Dijous es van desplaçar a Zadar, on hi ha l’únic departament universitari de Croàcia que ofereix estudis catalans. Els professors de català, Roser Soler i Pau Sanchis, i els estudiants van organitzar una vetllada de poesia catalana, per presentar al públic universitari de Zadar la feina de traducció feta en els darrers anys pel Subdepartament d’Estudis Iberoromànics d’aquesta universitat, que és la que ara s’ha recollit i publicat a la revista Quorum.

Durant aquesta setmana atapeïda d’actes, els membres del col·lectiu Pèl capell, han aprofitat per establir contactes amb els joves autors croats i per parlar amb editors de revistes i col·leccions de poesia de cara a futures col·laboracions.

Totes aquestes activitats de difusió han estat possibles gràcies a la invitació de la revista Quorum als professors de Zadar i als poetes de preparar aquest dossier, i al suport de la Universitat de Zadar i de l’Institut Ramon Llull.