L‘escriptor italià, Roberto Saviano, és el premi PEN / Pinter Internacional d’aquest any pel seu coratge per denunciar el crim organitzat. En la seva obra Gomorra descriu la corrupció i els mètodes de la Camorra napolitana. Saviano, amenaçat de mort, viu sota protecció policial des de la publicació del seu llibre (euroXpress).

El Premi PEN / Pinter es concedeix a Londres des de 2009 a un escriptor britànic que hagi demostrat «una valenta determinació intel·lectual per definir la veritat de les nostres vides i les nostres societats» i es comparteix amb un altre escriptor que es trobi empresonat o perseguit per defensar les seves creences. Aquest any, un i altre han estat el dramaturg britànic Sir David Hare i Roberto Saviano.

David Hare va confiar que el premi «ajudi a Saviano a fer la seva vida més fàcil, encara que sigui una mica, després d’haver arriscat la seva pròpia vida en denunciar a la Camorra napolitana». El mateix Saviano, que no va poder ser present per acceptar el premi, va enviar un missatge d’agraïment: «La meva gratitud va per a aquells que van fer possible que les meves paraules fossin perilloses per a certs poders que necessiten silenci i ombra … Quan sents que tanta gent necessita veure , saber i canviar, i no només ser entretinguda o consolada, llavors val la pena seguir escrivint ».

Saviano és un periodista napolità, nascut el 1979, que ha col·laborat en els principals diaris d’Europa i Estats Units. El seu primer llibre, Gomorra, es va convertir en un bestseller que ha venut més de dos milions de còpies a Itàlia i altres quatre en altres països. Ha estat traduït a 53 idiomes i es va convertir en una pel·lícula de denúncia, projectada amb gran èxit a tot el món.

El premi PEN / Pinter va ser creat en record del mort dramaturg britànic Harold Pinter, Premi Nobel de Literatura el 2005.