Dins el programa educatiu  del PEN  Català que impulsa la presència d’escriptors/es a les aules i en col·laboració amb el festival de teare jove RBLS, avui hem portat a l’Institut la Sedeta de Barcelona una proposta de taller de creació escènica sobre fets reals facilitat per la dramaturga, directora d’escena i escriptora Lali Àlvarez.

Hi ha històries, o fets històrics, que per algun motiu ens toquen, ens emocionen, ens pertorben o ens preocupen, i que actuen com a motor per a fer-ne una creació per a l’escena. Però quan decidim portar la realitat a escena hi ha una sèrie de processos que no podem eludir com la tria de les fonts d’informació, la recerca, contrast i comprensió d’informació, o la composició de la dramatúrgia sobre la base de quin serà el format amb què ho portarem a escena.

 

La proposta que l’autora de Ragazzo i Barcelona contra la paret ha fet al grup de primer de batxillerat partia d’històries que els i les joves coneguessin bé i que els haguessin colpit tant que creguessin que calia explicar. D’aquesta manera a partir de fets reals s’ha fet la sinopsi de manera col·lectiva.

Posteriorment, el grup de joves ha pensat, posat en comú i llistat temes que els generen interès per finalment experimentar la redacció d’un monòleg teatral .

 

La col·laboració entre el PEN i el Festival de teatre jove RBLS ja es va iniciar el 2021 en el marc del projecte europeu BE(P)ART liderat pel PEN que té com a objectiu principal aproximar la creació i la literatura a la gent jove.