Durant quatre dies, repartits entre els mesos d’octubre i novembre, els alumnes de l’Institut Viladomat han participat en el taller de ràdio i comunicació “Una mirada sobre els Drets Humans i la Llibertat d’Expressió” impartit per Milthon Robles, coordinat pel projecte europeu Engage i el PEN Català i amb la col·laboració del Grup A.M.S.C i Gran Via Ràdio. A continuació podeu llegir la crònica de l’activitat:
 
“Un món millor és possible si eduquem nens i joves en valors i principis”

Els dies 2 i 3 d’octubre, es va dur a terme la part teòrica del taller amb diversos grups de l’Institut Viladomat, d’uns 30 alumnes cadascun. Vam il·lustrar la història de la ràdio: els seus origens, la seva evolució, la música a la ràdio, les radionovel·les, les veus narratives que han fet història, les ràdios clandestines i comunitàries. El plat fort del taller, però, va ser la creació d’un programa radiofònic: la producció, direcció, guions, equip necessari i la qualitat amb la que ha d’arribar als nostres oients.

D’altra banda, els dies 30 d’octubre i 6 de novembre es va dur a terme la part pràctica  del taller, amb la visita d’alguns alumnes i professors de l’Institut Viladomat als estudis de Gran Via Ràdio.

La primera hora va ser il·lustrativa i pedagógica, i els joves van comptar amb el suport de Joan Nadales, director del grup AMSC i Gran Via Ràdio, així com d’Enric Alsinet, productor de televisió de Sant Martí.

Durant la segona hora, i sota la coordinació de Pablo Moro (professor de la classe de comunicació de l’Institut Viladomat), els alumnes van participar en un especial del programa “Tercer Día” (que jo mateix dirigeixo) dedicat en exclusiva a aquest taller de ràdio i comunicació. Vam comptar també, el dia 30 d’octubre, amb la intervenció en directe de Raffaella Salierno, Directora del PEN Català i del programa Escriptor Acollit de la mateixa entitat.

L’objectiu d’aquest taller, doncs, era ensenyar als alumnes de secundària i batxillerat com fer ràdio des d’una mirada diferent, utilitzant les eines literàries i tècniques orientades a la defensa dels Drets Humans i la llibertat d’expressió. Així com donar a conéixer la història de la ràdio i la importància que han tingut les emissores comunitàries i de proximitat a l’hora de generar canvis socials i polítics arreu del món.

Tant els alumnes com els professors i realitzadors que vam participar en aquesta activitat vam quedar satisfets amb el resultat, veient com la comunicació pot generar un canvi social impulsat, també, per part dels nens o adolescents.

Gràcies al PEN Català i al projecte europeu Engage Young Producers, a Gran Via Ràdio, al Grup AMSC i a la direcció i professorat de l’Institut Viladomat. Esperem continuar amb aquesta experiència el temps que faci falta i seguir treballant sobre la idea que el futur de la comunicación pot ser millor si es posen els Drets Humans i la llibertat d’expressió en el punt de mira.

Text de: Milthon Robles