El passat dimecres 19 d’octubre es va dur a terme la taula rodona “El comitè d’escriptores del PEN Català” al Palau Robert, en el marc de l’exposició PEN Català, 100 anys defensant la llengua i la llibertat d’expressió. Hi van participar Araceli Buch, Lluïsa Julià, Mercè Otero, Neus Aguado i Helena Pol.

Neus Aguado va iniciar la conversa parlant de la formació del Comitè d’Escriptores, i en va destacar la necessitat que hi havia de fer-ho, remarcant el concepte de criptogínia o l’ocultació de les dones, en aquest cas en el marc literari. I va relacionar el naixement del comitè amb l’onada del moviment feminista que va sorgir als anys 70.

Una de les primeres integrants d’aquest comitè, Lluïsa Julià, en va destacar el paper integrador que va fer Maria Mercè Marçal, en buscar i aglutinar representants de totes les branques del món literari perquè formessin part del comitè.

Araceli Bruch ens va parlar de la proposta literària que va crear el comitè sota el títol Cartografies del desig, unes genealogies literàries femenines per reivindicar i recuperar el paper de les escriptores a través de la música, el teatre i la literatura.

Mercè Otero va destacar la figura de Montserrat Abelló i la seva feina i persistència amb el Comitè. A més a més, va destacar que: “El comitè d’escriptores és una herència sense testament, continua viu”.

Finalment, Helena Pol va recordar tot el llegat passat del comitè i va enfocar la mirada cap al futur.