Els passats 7 i 8 de març va tenir lloc la trobada anual del Comitè de Dones Escriptores de tots els centres PEN del món, sota el títol La nostra escriptura, la nostra resistència, organitzat pel PEN Internacional i la presidenta del comitè, Zoe Rodriguez.

Aquestes trobades posen el focus en les dones escriptores que es troben empresonades o en situacions complicades. Com en totes les trobades, es va dedicar una “cadira buida” a l’escriptora i periodista Lourdes Maldonado, assassinada a Tijuana, Mèxic.

Després va intervenir Asil Erdoğan, escriptora turca exiliada a Alemanya, després de ser detinguda l’agost de 2016, juntament amb companys del diari Özgur Gündem. El 2017 va marxar a Alemanya, i el seu judici es va reprendre el 2020. Finalment, va ser absolta. EL PEN Català va publicar el 2017 Ocells de fusta d’aquesta escriptora, amb la traducció de Miquel Àngel Llauger.

Posteriorment, van prendre la paraula escriptores de tot el món i es va dedicar una atenció especial a la situació dels centres PEN de Rússia i Ucraïna.

El 8 de març vam gaudir de lectures de poemes de les companyes que van voler compartir les seves creacions en el Dia Internacional de les Dones.

Helena Pol