La Comissió Europea, en el marc de la convocatòria Cultura 2007-2012, adreçada a projectes culturals coorganitzats per més de cinc països de la Unió, ha aprovat subvencionar el projecte cultural Shahrazad  presentat per les ciutats de Barcelona, Brussel·les, Frankfurt, Norwich, Estocolm i Stavanger. El projecte es llençarà oficialment a Barcelona el 15 de novembre amb motiu dels actes que tradicionalment el PEN Català organitza per commemorar el dia de l’escriptor empresonat. Hores d’ara ja han confirmat l’assistència a aquests actes escriptors d’arreu del món, entre els quals la premi nobel sud-africana Nadine Gordimer.

El projecte serà coordinat per l’ICORN (Internacional Cities of Refuge Network) una entitat que s’encarrega de gestionar l’acolliment d’escriptors perseguits en les ciutats que la integren. Precisament, les sis ciutats que actuen com a coorganitzadores del projecte Shahrazad són membres d’aquesta xarxa. Aquest és el cas de Barcelona, que a través del PEN Català gestiona el Programa Escriptor Refugiat, que en l’actualitat acull l’escriptor algerià de cultura amazic Salem Zenia.

El projecte pren el nom de la protagonista de “Les mil i una nits” assumint que aquesta obra representa alguns dels valors fundacionals de l’ICORN. Les màgiques històries narrades nit rere nit per l’heroïna persa Shahrazad, provinents de les cultures tradicionals de diferents països, aconsegueixen, no només salvar-li la vida sinó també transformar el tarannà del sanguinari sultà. Les mil i una nits esdevenen, així, una metàfora de la força de la literatura per combatre les situacions d’injustícia i opressió.

L’eix vertebrador del projecte és la defensa de la llibertat d’expressió i té com a finalitat difondre l’obra dels escriptors, poetes, periodistes, editors, traductors que, perseguits i silenciats en els seus països d’origen, que troben refugi en les ciutats europees integrants de la xarxa ICORN. Aquesta difusió es durà a terme a través d’un extens programa d’activitats que organitzaran cadascuna de les ciutats sòcies en el projecte i que oferirà als escriptors refugiats la possibilitat de mostrar la seva obra a un públic europeu més ampli.

Els drets humans, la llibertat d’expressió, la diversitat i la solidaritat són els valors fonamentals d’aquest projecte. Shahrazad és un instrument únic per a la integració i el diàleg intercultural tant en l’àmbit europeu com en la resta del món. A través d’ell es vol difondre la literatura entre un públic el més ampli possible, a través de la implicació en les activitats de diversos actors, des dels centres educatius, passant pel món editorial, el món de la premsa i els mitjans de comunicació, i la societat en general.

El projecte Shahrazad ha estat seleccionat per la UE juntament amb altres projectes presentats per institucions del prestigi de la Tate Modern, la Biennale de Venècia i la Frieze Foundation.