El PEN Català i l’Acadèmia Valenciana de la Llengua han organitzat el cicle de xerrades “Converses amb Joan Fuster” en el marc del centenari del naixement del cèlebre escriptor i intel·lectual de Sueca, que se celebra aquest 2022. Un total de 14 xerrades tindran lloc des d’ara i fins el proper novembre a les principals ciutats del territori de parla catalana, des de Barcelona fins a València, passant per Mallorca, Lleida, Girona, Castelló, Alacant, Sueca, Gandia o Sant Cugat del Vallès.

Fins a 36 intel·lectuals i especialistes en Fuster seran els encarregats de dur a terme aquestes xerrades, xifra a la qual cal sumar un total de 13 moderadors diferents. Les conferències tindran lloc en seus destacades del territori, com l’Octubre Centre de Cultura Contemporània de València, l’Ateneu Barcelonès de la ciutat comtal o la Casa de Cultura de Girona, entre molts d’altres.

La primera xerrada va tenir lloc fa uns dies a Lleida, el 22 de març, i es va celebrar en el marc del Festival de Poesia de Lleida amb la participació de Joan Francesc Mira, Enric Sòria i Josep Pedrals, moderats per Carme Vidal-Huguet.

La segona serà el proper divendres, 8 d’abril, i es farà a la Seu Universitària d’Alacant. L’acte començarà amb una conferència, a càrrec d’Enric Balaguer, titulada “Joan Fuster: territori i país”, a la qual seguirà una conversa entre Joan Borja, Maria Àngels Francés i Daniel P. Grau, moderats per Faust Ripoll.

Fins a tres xerrades coincidiran el mes de maig: la primera, el dia 5, es farà en el marc de la Fira del Llibre de València i portarà per títol “Vindrà l’hora de veure dins els versos. Sobre la poesia de Joan Fuster”. Moderats per la presidenta del PEN Català, Àngels Gregori, conversaran sobre aquest tema Jaume Pérez Montaner, Teresa Pascual i Josep Ballester.

El 14 de maig serà el torn de Barcelona. En el marc del Barcelona Poesia, tindrà lloc la xerrada “Fuster 2.0. Els joves diuen els seus versos”, amb Joan Deusà i Esther Climent.

I, el 27 del mateix mes, Fuster arribarà ni més ni menys que a la seva terra natal, Sueca. Sota el títol “Joan Fuster i els clàssics”, l’Espai Fuster acollirà una conversa entre Antoni Ferrando i Salvador Ortells.

Ja a les portes de l’estiu, el 8 de juny el cicle de conferències tornarà a aterrar a Barcelona, en aquesta ocasió a l’Ateneu Barcelonès. Enric Sòria, Dominique Maingueneau, Mercè Rius, Enric Bou i Dominic Keown parlaran de “Joan Fuster, arquitecte d’una cultura”, moderats per Lluïsa Julià.

I, l’endemà, dia 9 de juny, serà el torn de Girona: la Casa de Cultura de la capital gironina acollirà una conversa entre Antoni Martí Monterde, Toni Mollà i Joan Carles Martí.

Després del parèntesi estival, el 24 de setembre tornarà a arrencar el cicle. Arribarà en aquesta ocasió a Mallorca, a la Fundació Mallorca Literària. Sebastià Alzamora, Enric Sòria i Jordi Cornudella seran els encarregats de debatre sobre l’ítem “Tríada d’escriptors: Gabriel Ferrater, Joan Fuster i Blai Bonet”.

Dos dies després, el 28 de setembre, la iniciativa tornarà  a creuar el mar per aterrar de nou a València, aquest cop a l’Octubre Centre de Cultura Contemporània, on Jordi Cornudella, Enric Sòria, Marta Pessarrodona i Sebastià Alzamora reprendran la tríada d’autors tractats a Mallorca per parlar de “L’art de provocar: Gabriel Ferrater, Joan Fuster i Blai Bonet”. Moderaran l’acte Carolina Hernández i Carme Castells.

Ja a l’octubre, el dia 15 serà el torn de Sant Cugat del Vallès. En el marc del Festival de Poesia de Sant Cugat, i moderats per Sandra Montserrat, Manuel Baixauli, Maria Àngels Francés i Lluïsa Julià debatran al voltant de “Joan Fuster: país, complicitat, paraules”.

Per tancar el mes d’octubre, i encara en el marc del Festival de Poesia de Sant Cugat, el dia 28 Jordi Cornudella, Enric Sòria, Marta Pessarrodona i Sebastià Alzamora es tornaran a reunir per parlar de “Gabriel Ferrater, Joan Fuster i Blai Bonet: provocacions”. Moderarà en aquesta ocasió la conversa Andreu Gomila.

Novembre serà el mes que clourà el cicle, amb tres activitats finals al País Valencià. La primera serà el dia 2 a València, al Centre del Carme Cultura Contemporània. Hi participaran Joaquim Bosch, Antoni Furió, Artur Heras i Anacleto Ferrer, que parlaran de “Joan Fuster i els fonaments d’una cultura”, moderats per Ramon Ferrer i Vicenta Tasa.

Gandia serà el següent punt de trobada, que tindrà lloc concretament a la Casa de Cultura Marqués González de Quirós. El 4 de novembre s’hi farà la xerrada “Causar-se d’esperar. Joan Fuster i el compromís crític”. La moderarà Carme Manuel i hi prendran part Gustau Muñoz, Josep Piera i Néstor Novell.

Finalment, el cicle posarà el punt i final el 15 de novembre a Castelló, al Menador-Espai Cultural de la Universitat Jaume I de Castelló. S’hi impartirà la xerrada “El meu Joan Fuster”, a càrrec de Vicent Pitarch i Vicent Salvador i moderats per Rosa Agost.

Trobaràs el programa complert, AQUÍ

Sandra Balagué