En les darreres setmanes alguns dels nostres socis, i des d’àmbits ben diversos, han estat reconeguts per la seva tasca. És el cas de l’escriptora mallorquina ANTÒNIA VICENS, que amb l’obra Tots els cavalls (2017) ha estat guardonada amb el Premio Nacional de Poesía que concedeix el Ministerio de Cultura. L’autora, que va començar a publicar poemes quan ja tenia tota una obra narrativa al darrere (Lovely va ser el seu primer recull poètic, i ja va ser una sorpresa que entrava amb força en els seus lectors) ha estat reconeguda pels membres del jurat per la seva “vocació poètica que contempla tota una vida a través del tamís d’una expressió seca, dura, inquieta i fulgurant”. Antònia Vicens ha estat, des de sempre, una autora compromesa amb el PEN Català, arribant a desenvolupar, anys enrere, una important tasca per a l’entitat des de la Vicepresidència per les Illes. Arran del guardó rebut, l’autora de Santanyí ha aprofitat el ressó en els mitjans de comunicació per demanar la llibertat dels presos polítics i denunciar també l’atac a la llibertat d’expressió, dolguda perquè “encara existeixen barreres per a les paraules” i afegint que, per a ella, l’escriptura sempre ha estat un acte de llibertat.


Pocs dies després de la notícia d’aquest guardó, la presidenta del PEN Català, Àngels Gregori,  assitia a l’entrega dels Premis Pompeu Fabra, que van tenir lloc al TNC el passat 23 d’octubre. El filòleg, escriptor i activista cultural JORDI MIR rebia aquest guardó en mans de la Consellera de Cultura en reconeixement per la seva contribució a la projecció social de la llengua catalana. L’edició d’enguany ha tingut un caràcter especial, ja que ha coincidit amb els actes commemoratius de l’Any Fabra, en record dels 150 anys del seu naixement i els 100 anys de la publicació de la Gramàtica Catalana.
Al llarg de la seva vida, Mir ha estat un gran estudiós de l’obra de Fabra, ajudant, en els anys posteriors al franquisme, a que molts mitjans de comunicació utilitzaren correctament el català. És membre de la secció filològica de l’Institut d’Estudis Catalans i va rebre l’any 2000 la Creu de Sant Jordi per la seva lluita en la projecció i divulgació del català.

També una de les nostres sòcies més recents al PEN, l’escriptora NÚRIA BUSQUET ha rebut el 19è Premi “El Lector de l’Odissea” per Partícules, una obra que es desenvolupa a Prípiat (a prop de la central de Txernòbil) i que analitza les diferents formes de relacions personals. L’obra de Busquet ha estat mereixedora del guardó entre més d’una vintena d’obres triades per un comitè de selecció entre el conjunt de títols publicats durant el 2017 a Catalunya.
Busquet, nascuda a Cardedeu l’any 1974, destaca no només per la seva vessant com a autora, sinó també com a activista cultural i traductora, oferint-nos, com ho ha fet en els darrers temps, treballs impecables com les traduccions de Nit fidel i virtuosa, de Louise Glück o  Corb, de Ted Hughes.

I continuem d’enhorabona perquè fa pocs dies s’ha fet públic que el poeta NARCÍS COMADIRA serà investit doctor honoris causa per la Universitat de Girona. L’acte tindrà lloc el dia 15 de novembre a les dotze del migdia a l’Aula Magna Modest Prats i serà presidit pel rector de la UdG, Quim Salvi, i també pel director del Departament de Filologia i Comunicació, Xavier Pla, que parlarà sobre la figura del poeta i llegirà l’elogi de mèrits per rebre aquesta distinció. La concessió del títol de doctor honoris causa de la Universitat de Girona va ser aprovada per acord del Consell de Govern a proposta del Departament de Filologia i Comunicació.
Comadira és un dels poetes catalans amb una trajectòria més sòlida en el panorama de la literatura catalana i un artista multidisciplinar, ja que la seva activitat artística abraça camps com la pintura, la traducció, el teatre o la gastronomia. El poeta gironí també es troba estretament vinculat a la UdG, participant amb múltiples activitats i en destaca, sobretot, el mural que va fer a l’entrada de l’edifici de Sant Domènec.