El passat dissabte 15 d’octubre es va dur a terme al Pati de les Dones del CCCB en el marc de la Biennal de Pensament el debat Un país sense periodistes, amb la participació de Óscar Martínez, cap de redacció d’Elfaro.net, Jairo Videa i Juan Daniel Treminio, co-directors de Coyuntura i beneficiaris del programa de l’Escriptor Acollit, tot moderat per Álvaro Colomer. On es va debatre els perills que corren aquells que es dediquen al periodisme a Centreamerica, països on quan ho són els mateixos governs, quan ho són directament els narcos o els pandilleros, els qui controlen la informació i, si és necessari, persegueixen, encarceren i fins i tot assassinen als periodistes, convertint així la tasca d’investigar i informar en un acte d’alt risc, cada vegada més difícil de dur a terme.

L’acte va començar puntual a les 12.30 en un dissabte calorós per ser octubre. Es va iniciar amb la presentació dels participants i la seva situació professional i com aquesta ha afectat a la seva vida personal. Al llarg del debat van anar sortint temes relacionats amb la pràctica del periodisme, la llibertat d’expressió i les eines de repressió dels diferents règims i governs de la regió centreamericana.

Com explica Treminio:”Un periodista, a Nicaragua, sap que el seu destí és la presó, la mort, l’exili o la clandestinitat”. Combatre la narrativa del govern no és fàcil, i és que, segons Juan Daniel Treminio, els únics mitjans que poden oferir informació independent són els online, però, paradoxalment, la major part de la ciutadania té poc o cap accés a internet.

Treminio, que valora la sàtira com a eina per combatre les fake news del govern, reconeix que sent por pel que pugui passar a la seva família com a conseqüència de la feina que ell està desenvolupant. El mateix diu Videa, que, a més, assenyala que els membres que pertanyen a la comunitat LGTBI+ estan doblement perseguits.