El passat dilluns 18 d’octubre vam poder gaudir d’un acte a la Biblioteca Guinardó-Mercè Rodoreda amb la poeta, novel·lista i activista Gioconda Belli. Belli va conversar sobre temes com la situació actual de Nicaragua i del feminisme amb Gemma Rodríguez, directora del programa Escriptor Acollit del PEN Català, en una sala plena de gom a gom.


Nascuda l’any 1948 a Managua, va iniciar la seva carrera literària a principis dels anys 70, acompanyant l’escriptura amb la reivindicació pública del paper de les dones a la societat, que la va portar a participar activament al Front Sandinista d’Alliberament Nacional i a ocupar diversos càrrecs al seu país. Fortament compromesa amb el seu temps, ha lluitat contra les dictadures i ha treballat a favor de la llibertat d’expressió, sempre amb un fort compromís polític i feminista. Recentment ha publicat l’obra El pez rojo que nada en el pecho, que li va valdre el Premi de Poesia Jaime Gil de Biedma.

És per això que el plat fort de l’acte – i allò que va aconseguir entrellaçar temes socials, polítics i personals – fou la lectura poètica que va fer l’autora d’alguns fragments d’aquest llibre i la posterior participació del públic i signatura d’exemplars. Malauradament, Belli es troba exiliada avui dia i aquest fet va tenyir l’acte amb un to crític i reivindicatiu alhora que esperançat i esperançador.