La passada setmana va tenir lloc a València l’Encontre d’Escriptors del Mediterrani, un esdeveniment que, sota el paraigües de la Mostra Viva, va reunir una destacable quantitat d’escriptors de diverses procedències. Sota la direcció artística de Josep Piera i Àngels Gregori, durant tres dies, València va ser lloc de trobada per parlar de la Mediterrània, és a dir: d’exilis, viatges i migracions.

Al llarg de les diferents sessions hi van participar un bon nombre de socis de la nostra entitat així com d’altres autors internacionals que, en algun moment, han estat o estan vinculats al PEN, com Gustau Muñoz, Carme Riera, Jaume Pérez Montaner, Manuel Forcano, Teresa Pascual, Begonya Pozo, Marc Granell, Lourdes Toledo, el turc Burhan Sönmez i l’albanès Bashkim Sehu.

Debats, recitals i taules rodones on s’ha posat sobre la taula el tema de la Mediterrània més enllà de la seva immensitat lírica, com a lloc de peregrinatge de conflictes i exilis, escenari de moltes de les obres d’alguns dels noms convidats. En una entrevista realitzada fa uns mesos, l’escriptor Erri de Luca explicava que li agradaria ser l’Homer dels nostres temps per narrar les tragèdies de la Mediterrània i convertir-les en cant. I això s’ha intentat durant tres dies, on diferents autors han evocat la seva particular Mediterrània en una edició de la Mostra Viva on, per primer cop, hi ha hagut la complicitat del PEN Català.