Sí! El nostre web s'adapta a dispositius mòbils, però encara està en desenvolupament. Per veure-la ara correctament, consulta-la des d'una mida de pantalla major de 1100px ; )

Salem Zenia

Ciutat de procedència: Freha (Cabília, Algèria)

Ciutat d'acollida: Barcelona

Període d'acollida: 2007-2009

Obres destacades:

Les rêves de Yidir / Tirga n Yidir (Els somnis de Yidir), Tafrara (L’alba), Sol cec / Iṭij aderɣal (poemari català-amazic), Jo sóc l’estranger / Nekk d ajentaḍ (poemari català-amazic)

Per la seva dedicació a la llengua i la cultura amazigues i la seva militància en la causa berber. Salem Zenia és un periodista, escriptor i poeta de nacionalitat algeriana, militant de la causa berber. Va treballar al diari regional Le pays/Tamurt en la secció en amazic. El 1998 va fundar un diari bisetmanal, Racines/Iz’uran, orientat a la promoció de la literatura berber. El seu activisme el va portar a ser un dels principals redactors de l’informe de Cultura i desenvolupament artístic del segon seminaridel Moviment Cultural Berber (MCB), l’any 1989.

La seva obra literària inclou nombroses obres periodístiques publicades en diaris algerians com L’objectif démocratique o Awal, o la seva primera novel·la Tafrara [L’Alba], que va ser la sisena novel·la publicada íntegrament en llengua berber. Els últims títols publicats són: la novel·la L’arrel de la boira, publicada el 2014 per Lleonard Muntaner, amb traducció de Ricard Ripoll, i el poemari amazic-català Jo soc l’estranger, publicat el 2015 a Barcelona per edicions Lapislàtzuli, amb traducció de Carles Castellanos. Ha publicat, juntament amb Carles Múrcia, el Diccionari català-amazic / amazic-català (Llibres de l’Índex, 2016) i ha participat en la digitalització d’aquest.

El 2005, Zenia va rebre a París un diploma d’honor, atorgat per l’associació Tamazgha, entitat de defensa i promoció de la llengua i la cultura berber, pel conjunt de la seva obra i per la seva aportació al desenvolupament i l’expansió de la literatura amazic. A Algèria, Salem Zenia va ser víctima d’una doble persecució: de les autoritats governadores i dels grups islamistes armats. Casat i pare de dos fills, va decidir quedar-se amb la seva família a Catalunya i viu des del 2014 a Olot. Va arribar a Catalunya l’any 2007 i va formar part del programa Escriptor Acollit del PEN Català fins al 2009, però continua col·laborant molt assíduament amb l’associació.