Sí! El nostre web s'adapta a dispositius mòbils, però encara està en desenvolupament. Per veure-la ara correctament, consulta-la des d'una mida de pantalla major de 1100px ; )

Des de la seva fundació, el PEN Català ha estat una plataforma per a la projecció internacional de la literatura i dels escriptors i escriptores dels territoris de parla catalana. Aquesta projecció internacional s’ha fet a través de la seva participació activa amb els objectius del PEN Internacional, fonamentalment la defensa de la llibertat d’expressió i la lluita per a l’alliberament dels escriptors perseguits.

PEN Català va ser creat l’any 1922 –només un any després que C.A. Dawson Scott fundés a Londres el PEN Internacional– per Josep M. López-Picó i Carles Riba, que n’esdevingué el primer president. Després entre d’altres ho han estat Pompeu Fabra, Josep Carner, J.V. Foix, Joan Oliver, Maria Aurèlia Capmany, Jordi Sarsanedas, Dolors Oller, Carme Arenas i en l’actualitat està presidit per Àngels Gregori.

Llegiu la carta fundacional

Carta fundacional

  1. La literatura no coneix fronteres, i ha de mantenir-se com a element d’intercanvi entre els països per damunt dels conflictes polítics o internacionals.
  2. En qualsevol circumstància, i particularment en temps de guerra, els arrauxaments nacionals o polítics han de respectar les obres d’art, que són patrimoni de tota la humanitat.
  3. Els membres del PEN hauran d’exercir sempre tota la influència possible a favor de la comprensió i el respecte mutu entre les nacions, i es comprometen a fer tot el que sigui al seu abat per esvair els odis entre races, classes i nacions, i per defensar l’ideal d’una sola humanitat vivint en pau en un sol món.
  4. El PEN defensa el principi de la lliure circulació de les idees dins de cada país i entre tots els països, i els seus membres es comprometen a oposar-se a qualsevol forma de supressió de la llibertat d’expressió al país o a la comunitat a què pertanyen, així com arreu del món, onsevulga que sigui.
  5. El PEN defensa la llibertat de premsa i s’oposa a la censura arbitrària en temps de pau.
  6. El PEN creu que l’avenç necessari del món cap a una millor forma d’organització política i cap a un nou ordre econòmic més just fa imprescindible la llibertat per exercir la crítica dels governs, les administracions i les institucions. I com que la llibertat implica restriccions voluntàries, els membres del PEN es comprometen a oposar-se a deformacions de la premsa lliure com ara les publicacions enganyoses, la falsedat deliberada i la distorsió dels fets per finalitats polítiques o personals.

El PEN és una organització mundial amb més de 150 centres


Vegeu el llistat complet

El PEN Internacional és l’única organització mundial d’escriptors. El seu objectiu és promoure la cooperació i la comprensió intel·lectuals entre escriptors per tal de ressaltar el paper fonamental de la literatura en el desenvolupament de la cultura al món i, alhora, defensar-la de les nombroses amenaces contra la seva supervivència que la vida moderna comporta. Com que la cooperació cultural internacional en el terreny de la literatura i el desenvolupament de la comprensió no pot existir sense llibertat d’expressió, el PEN actua com una poderosa veu que s’oposa a la censura política i parla pels escriptors perseguits, empresonats, i de vegades assassinats, pel simple fet d’expressar les seves opinions. Defensa el dret a existir i viure plenament en totes les llengües i les literatures.

EL PEN Internacional és una organització estrictament no política, té estatus consultiu a la UNESCO i en el conjunt d’organitzacions de l’ONU. Està composat per més de 150 centres repartits en gairebé 100 països, i la possibilitat de ser-ne membre està oberta a tots els escriptors que han publicat, independentment de la nacionalitat, cultura, color o religió. Cada centre funciona com una organització cultural i intel·lectual autònoma dins el seu propi país; els centres organitzen pel seu compte conferències i seminaris, i tots els centres mantenen lligams amb els altres per mitjà de la secretaria internacional del PEN, amb seu a Londres.

Consulteu el web del PEN Internacional