Sí! El nostre web s'adapta a dispositius mòbils, però encara està en desenvolupament. Per veure-la ara correctament, consulta-la des d'una mida de pantalla major de 1100px ; )

Des de la seva fundació, el PEN Català ha estat una plataforma per a la projecció internacional de la literatura i dels escriptors i escriptores dels territoris de parla catalana. Aquesta projecció internacional s’ha fet a través de la seva participació activa amb els objectius del PEN Internacional, fonamentalment la defensa de la llibertat d’expressió i la lluita per a l’alliberament dels escriptors perseguits.

PEN Català va ser creat l’any 1922 –només un any després que C.A. Dawson Scott fundés a Londres el PEN Internacional– per Josep M. López-Picó i Carles Riba, que n’esdevingué el primer president. Després entre d’altres ho han estat Pompeu Fabra, Josep Carner, J.V. Foix, Joan Oliver, Maria Aurèlia Capmany, Jordi Sarsanedas, Dolors Oller, Carme Arenas, Àngels Gregori i en l’actualitat està presidit per Laura Huerga.

Llegiu la carta fundacional

Carta fundacional

  1. La literatura no coneix fronteres, i ha de mantenir-se com a element d’intercanvi entre els països per damunt dels conflictes polítics o internacionals.
  2. En qualsevol circumstància, i particularment en temps de guerra, els arrauxaments nacionals o polítics han de respectar les obres d’art, que són patrimoni de tota la humanitat.
  3. Els membres del PEN hauran d’exercir sempre tota la influència possible a favor de la comprensió i el respecte mutu entre les nacions, i es comprometen a fer tot el que sigui al seu abat per esvair els odis entre races, classes i nacions, i per defensar l’ideal d’una sola humanitat vivint en pau en un sol món.
  4. El PEN defensa el principi de la lliure circulació de les idees dins de cada país i entre tots els països, i els seus membres es comprometen a oposar-se a qualsevol forma de supressió de la llibertat d’expressió al país o a la comunitat a què pertanyen, així com arreu del món, onsevulga que sigui.
  5. El PEN defensa la llibertat de premsa i s’oposa a la censura arbitrària en temps de pau.
  6. El PEN creu que l’avenç necessari del món cap a una millor forma d’organització política i cap a un nou ordre econòmic més just fa imprescindible la llibertat per exercir la crítica dels governs, les administracions i les institucions. I com que la llibertat implica restriccions voluntàries, els membres del PEN es comprometen a oposar-se a deformacions de la premsa lliure com ara les publicacions enganyoses, la falsedat deliberada i la distorsió dels fets per finalitats polítiques o personals.

El PEN és una organització mundial amb més de 150 centres


Vegeu el llistat complet

El PEN Internacional és l’única organització mundial d’escriptors. El seu objectiu és promoure la cooperació i la comprensió intel·lectuals entre escriptors per tal de ressaltar el paper fonamental de la literatura en el desenvolupament de la cultura al món i, alhora, defensar-la de les nombroses amenaces contra la seva supervivència que la vida moderna comporta. Com que la cooperació cultural internacional en el terreny de la literatura i el desenvolupament de la comprensió no pot existir sense llibertat d’expressió, el PEN actua com una poderosa veu que s’oposa a la censura política i parla pels escriptors perseguits, empresonats, i de vegades assassinats, pel simple fet d’expressar les seves opinions. Defensa el dret a existir i viure plenament en totes les llengües i les literatures.

EL PEN Internacional és una organització estrictament no política, té estatus consultiu a la UNESCO i en el conjunt d’organitzacions de l’ONU. Està composat per més de 150 centres repartits en gairebé 100 països, i la possibilitat de ser-ne membre està oberta a tots els escriptors que han publicat, independentment de la nacionalitat, cultura, color o religió. Cada centre funciona com una organització cultural i intel·lectual autònoma dins el seu propi país; els centres organitzen pel seu compte conferències i seminaris, i tots els centres mantenen lligams amb els altres per mitjà de la secretaria internacional del PEN, amb seu a Londres.

Consulteu el web del PEN Internacional