Sí! El nostre web s'adapta a dispositius mòbils, però encara està en desenvolupament. Per veure-la ara correctament, consulta-la des d'una mida de pantalla major de 1100px ; )

Barcelona va ser una de les primeres ciutats a integrar l’antiga Xarxa de Ciutats d’Asil (International Network of Cities of Asylum), fundada el 1994 pel Parlament Internacional d’Escriptors i legalment dissolta el juny de 2005 per causes burocràtiques i legals. Durant aquest període la ciutat va acollir l’albanès Bashkim Shehu i el cubà Rolando Sánchez-Mejía. Sabadell també es va incorporar a la xarxa donant asil al cineasta congolès Gilbert Nsangata.

Sota el paraigua de l’ICORN

El Programa Escriptor Acollit no és, per tant, nou, però presenta canvis rellevants en relació a l’anterior. El més important és que es duu a terme sota l’aixopluc de l’ICORN (International Cities of Refuge Network) una xarxa constituïda legalment el mes de juny de 2006. L’ICORN va néixer per continuar la tasca del Parlament Internacional d’Escriptors, amb la convicció que és imprescindible un organisme que coordini eficaçment tant les ciutats com els escriptors que han de buscar refugi fora del seu país.

A l’assemblea fundacional de l’ICORN, que es va celebrar a Stavanger el juny de 2006, hi van participar una trentena de representants de ciutats refugi i associacions dedicades a la defensa de la llibertat d’expressió, entre les quals el PEN Català que va resultar escollit membre del Consell Assessor. En el marc d’aquella assemblea es va aprovar la Carta fundacional de l’ICORN i el model d’acord entre la xarxa i les respectives ciutats refugi. La Carta fundacional es fonamenta en l’article 19 de la Declaració Universal dels Drets Humans que fa referència al dret a la llibertat d’expressió i s’ha elaborat a partir dels principis formulats en la Carta fundacional del PEN Internacional.