En aquesta edició parlem de l’ascens de l’extrema dreta amb l’expert en populisme Cas Mudde, dels perills d’una internet controlada per grans corporacions amb Geert Lovink, director de l’Institute of Network Cultures, i de la memorialització de la Guerra Civil amb els historiadors Aitor Garcia Solé i Queralt Solé Barjau, la investigadora Marta Marín-Dòmine, el professor Miquel Berga i les actrius Paula Vicente Mascó i Berta Cascante.

El 2013 es va celebrar la primera edició del Dia Orwell al CCCB, aprofitant el 75è aniversari de la publicació d’Homenatge a Catalunya. Al cap de deu anys, i coincidint amb la traducció al català per primer cop del text original complet d’aquest llibre (La Magrana), continuem celebrant la vigència de l’escriptor anglès en un món marcat per les amenaces a la democràcia en l’àmbit digital, polític i social.

Com sempre, el Dia Orwell oferirà les rutes literàries per la Barcelona d’Orwell i una lectura de fragments d’Homenatge a Catalunya en anglès, català, castellà, francès i grec, al cafè Moka de la Rambla.

El dimarts 6 de juny  a les 18.30 h, Cas Mudde, un dels màxims experts internacionals sobre l’extrema dreta, parla amb el politòleg Umut Özkırımlı sobre l’amenaça que l’auge d’aquests extremismes significa per a la democràcia a L’extrema dreta avui. Des de l’Índia fins al Brasil, els Estats Units o Itàlia, l’extrema dreta està en ascens i cada vegada més connectada internacionalment. No és el feixisme destructor del món dels nostres avis, però la integració i normalització que mostra són una gran amenaça per a les democràcies liberals. Fins i tot afecta països que durant molt de temps s’han considerat immunes a l’extrema dreta, com Alemanya, Suècia i Espanya, on el partit VOX va obtenir 52 escons en el Congrés dels Diputats el 2019. En aquesta conferència, el politòleg Cas Mudde presentarà les lliçons principals del seu llibre Ultradreta (Saldonar, 2020; Paidós, 2019) i reflexionarà amb el politòleg expert en nacionalisme Umut Özkırımlı sobre aquestes qüestions i sobre els últims esdeveniments polítics a Espanya.

El dimecres 7 de juny a les 18.30 h,Aitor García Solé, responsable de la modernització del Museu de la Batalla de l’Ebre a Faió, Queralt Solé Barjau, experta en memòria històrica, i Marta Marín-Dòmine, directora del Born Centre de Cultura i Memòria, parlen amb Miquel Berga sobre els espais de memòria de la Guerra Civil a Memòries sense lloc. La guerra civil i la dictadura franquista són dos dels esdeveniments més importants de la nostra història contemporània. Tot i així, no hi ha grans museus dedicats a explicar-los a les noves generacions i la seva història es conserva de manera dispersa en diferents institucions museístiques del país. Tampoc no hi ha una política de memòria històrica compartida com a l’Argentina o Xile. En aquesta sessió, reunim diversos especialistes en el tema per parlar sobre la museïtzació de la Guerra Civil i el seu lloc en la memòria col·lectiva. L’acte finalitzarà amb una lectura de passatges del llibre Homenatge a Catalunya (La Magrana, 2023), a càrrec de les actrius Paula Vicente Mascó i Berta Cascante, per celebrar l’aparició d’una traducció al català nova i completa del text a càrrec de Jordi Ainaud, en una edició que també incorpora l’assaig d’Orwell «La guerra d’Espanya en retrospectiva» i una introducció de Miquel Berga.

El dijous 8 de juny a les 18.30 h, l’investigador Geert Lovink parla amb l’artista Joana Moll sobre el poder acumulat per les grans plataformes digitals i l’impacte que això comporta per a la qualitat de la democràcia. Cada dia passem una mitjana de set hores connectats a internet o navegant per les xarxes socials. Ho fem en un ecosistema mediàtic que, lluny del somni inicial d’una internet oberta i descentralitzada, ha donat pas a una realitat controlada per grans corporacions com Google o Meta. En el seu llibre Atascados en la plataforma. Reclamando Internet (Bellaterra, 2023), l’investigador Geert Lovink analitza el poder de seducció de les plataformes i proposa estratègies per sortir-ne. El director de l’Institute of Network Cultures creu que una internet pensada com a infraestructura pública és cabdal per al futur de la democràcia. Quins riscos comporta l’actual model digital? Quina forma tindrà la internet del futur?