El passat 9 de gener el periodista azerbaidjanès Mehman Huseynov va ser assaltat i obligat a entrar en un vehicle. El cotxe no lluïa cap distintiu, i els assaltants eren policies fora de servei. Aquesta escena, que hem vist a moltes pel·lícules, tenia lloc en un carrer cèntric de Bakú, la capital del país, a les vuit de la tarda. Una vegada dins el cotxe, a Huseynov se li va tapar la boca, de forma ben literal, i se li va cobrir el cap amb una bossa. Va ser colpejat i conduït a un lloc sense identificar, on vuit persones més el van seguir colpejant, fins que va perdre el coneixement.

Ni la seva família ni el seu advocat no en van saber res fins l’endemà, en què va ser jutjat per desobeir les ordres de la policia. Segons la versió oficial, el periodista es va negar a seguir les instruccions de la policia, que va haver d’intervenir per aturar una brega al carrer entre ell i una altra persona. Diverses organitzacions de defensa dels drets humans assenyalen que l’Azerbaidjan té una llarga tradició de judicis amb càrrecs inventats per la policia. Huseynov va ser condemnat al pagament d’una multa.

Mehman Huseynov ja havia patit amenaces, jucidis i intents d’atacs. Qui és, aquest home?  És un periodista especialitzat en la denúncia de la corrupció i de les violacions dels drets humans al seu país. Presideix l’Institut per la Llibertat i la Seguretat dels Periodistes, una organització adzerbaidjana independent, i ha dirigit una ambiciosa campanya contra funcionaris i dirigents polítics corruptes.

Un home incòmode per a un país amb uns índex de corrupció escandalosos. A més, l’Azerbaidjan ocupa, en la classificació de Reporters Sense Fronteres, el lloc 163, sobre 180, de la classificació mundial de la llibertat de premsa. És el país europeu, després de Turquia, amb més periodistes a la presó. Aquest és l’Adzerbaidjan del president Aliyev, amb què els països occidentals mantenen importants vincles economicopetroliers.

Mehman Huseynov i el seu advocat tenen previst presentar una queixa contra la seva detenció il·legal i contra les tortures a què va ser sotmès durant la detenció.  Una coalició d’organitzacions internacionals (entre d’altres, el PEN Internacional, Article19, IFEX, Front Line Defenders i Reporters Sense Fronteres) han fet públic un manifest en què condemnen la detenció i la tortura i demanen a les autoritats d’Azerdaidjan la investigació del cas i el judici dels responsables.

huseynov

 

Més informació:
– relat dels fets a Front Line Defenders
manifest de les organitzacions internacionals per la llibertat d’expressió