Un altre assassinat d’una líder ecologista a Honduras. En aquesta ocasió, la víctima ha estat Lesbia Yaneth Urquía, dirigent de la mateixa organització (COPINH) a la qual pertanyia Berta Cáceres, l’assassinat de la qual va sacsejar el món fa quatre mesos. La pressió internacional després de la mort de Berta Cáceres pot fer que aquest sigui un dels pocs casos que no quedin impunes: les investigacions han conduït a la detenció del gerent d’una empresa de projectes hidrològics i d’un general de l’exèrcit. Lesbia Yaneth Urquía, com Cáceres, s’oposava a projectes de gran impacte ecològic. La seva mort de s’afegeix a una llarga llista: d’acord amb l’organització internacional Global Witness, a Honduras han estat assassinats 114 activistes ambientals en poc més d’una dècada.

Honduras és també, actualment, un dels països en què resulta més difícil exercir la professió de periodistes i on és més difícil practicar la llibertat de creació. Segons el PEN Internacional, almenys 43 periodistes han estat assassinats des de 2003. En al gran majoria de casos, els crims romanen impunes.

El PEN Internacional ha fet d’Honduras un país d’atenció constant. El PEN ha participat en la defensa de Julio Ernesto Alvarado, periodista condemnat a no poder exercir la seva professió a causa d’una sentència per difamació, que ha estat posada en tela de judici per l’oficial Comissió Interamericana de Drets Humans. Fa poc més d’un any, una delegació internacional d’escriptors del PEN es va desplaçar al país per donar suport al centre local de PEN. També l’ICORN, la xarxa internacional de ciutats-refugi, ha reconegut la manca de llibertat per exercir l’escriptura a Honduras, amb l’acollida a Suècia de la periodista i escriptora Julia Olivera (el nom no és el real).

La situació d’Honduras mostra com és de prima la línia que separa el crim no governamental del crim comès des dels poders governamentals. Com en el cas de Mèxic, l’exercici del periodisme (com el de l’activisme ambiental) esdevé una voluntat de testimoniatge gairebé heroica. Mereixen tot el nostre suport.

Més informació:

l’assassinat de Lesbia Yaneth Urquía, a El País

– una delegació internacional del PEN dóna suport al centre del PEN a Honduras.

– el PEN dóna suport al periodista Julio Ernesto Alvarado.

Julia Olivera, escriptora hondurenya acollida a Suècia