La detenció aquest cap de setmana d’una companyia de titellaires per suposat enaltiment del terrorisme és un fet del tot inconcebible en un estat de dret. Acusar d’enaltiment del terrorisme a qui és crític amb el discurs oficial és només una anomalia molt gran que té greus conseqüències per a tota la societat.

Que es vulgui fer creure que la mesura és per protegir els infants assistents a l’espectacle és no tenir en compte que aquests mateixos infants, més intel·ligents que els qui prenen certes mesures, saben perfectament quan s’està fent ironia i quan les coses van seriosament.

Si no, perquè no es veten en horari infantil sèries i programes televisius on la violència és sempre present? Que n’hauríem de dir de tots els contes tradicionals amb què tots hem crescut? De què hauríem de protegir aquests infants? Doncs segurament de qui no els considera prou capaços de saber valorar què és broma i crítica. Crítica precisament als qui tenen actituds fatalistes i antidemocràtiques i que no vetllen per una societat on aquest infant es podrà desenvolupar en plena llibertat. Crítica a qui comet abús de poder i fa passar per una acció delictiva allò que  -més enllà de l’oportunitat- pretén construir un imaginari.

L’art necessita llibertat, per a ser-ho. Si els creadors no se senten amb la possibilitat de dir i fer allò que consideren adient, és tota la societat la que hi perd, perquè s’instaura el salari de la por, l’autocensura.Tot això mentre des del poder polític es comet la violència –sí, violència- d’emmordassar tots les ciutadans, creant un discurs únic i inamovible.

Si volem una societat lliure i adulta, petits i grans tenim dret a expressar-nos lliurament amb respecte.La llibertat d’expressió és allò que ens fa persones. És, de tots els drets humans, aquell que més ens dignifica.

Des del PEN Català volem manifestar el nostre rebuig a una acció que considerem extralimitada i demanem que no es malbarati el dret a la llibertat d’expressió sota cap concepte.