L’organització internacional d’escriptors insta a les autoritats turques a mantenir vigent la llibertat d’expressió, els drets humans i l’estat de dret durant l’estat d’emergència, imposat després de l’intent de cop d’estat del 15 de juliol.

El 20 de juliol, el president Erdogan va declarar tres mesos d’estat d’emergència i la derogació de la Convenció Europea dels Drets Humans (ECHR) durant aquest període. Això li permet prescindir de l’aprovació del Parlament a l’hora de crear noves lleis i restringir llibertats i drets. Tampoc ha descartat la reintroducció de la pena de mort.

El PEN mostra preocupació per l’ús que les autoritats turques estan fent de l’estat d’emergència per silenciar totes i cadascuna de les veus crítiques. S’han emès ordres de detenció per a 42 periodistes (la llista sencera es pot consultar aquí), a més de 47 antics treballadors del diari Zaman. Tres agències de notícies, 16 canals de televisió, 23 emissores de ràdio, 45 diaris, 15 revistes i 29 editorials han rebut l’ordre de tancament.

Ningú nega el dret del govern turc a investigar els responsables del cop d’estat, però aquestes mesures desproporcionades contra els mitjans estan destruint la llibertat d’expressió, un dels pilars de la democràcia, en un moment on aquest dret és més necessari que mai.


Carles Torner, director executiu del PEN Internacional

 

Cap esdeveniment polític, cap crisi de govern o estat d’emergència hauria d’infringir els drets fonamentals. El nivell de repressió que ha seguit l’intent de cop d’estat a Turquia és altament preocupant. La humanitat pateix cada cop que un escriptor o periodista és silenciat.


Jennifer Clement, presidenta del PEN Internacional

 

* Tota la informació es pot consultar a la web del PEN Internacional.
* El PEN Internacional també actualitza:
– la llista de periodistes detinguts després del cop d’estat.
– la llista de mitjans que les autoritats turques han ordenat tancar després del cop d’estat.