No són bons temps per a la llibertat d’expressió. Entitats tan diverses com el PEN Internacional, Amnistia Internacional, Human Rights Watch o Reporters Sense Fronteres no paren de recordar-nos-ho: els casos d’escriptors perseguits o empresonats, la violència contra periodistes o artistes i la repressió del pensament lliure són una trista realitat a països dels cinc continents. Hem deixat enrere els temps en què el món semblava avançar cap a fites cada cop més altes de llibertat. Vivim en l’època de la lluita contra el terrorisme i del discurs de la seguretat, els dos grans pretextos dels que fan servir les mordasses i les presons contra la paraula lliure.

Aquest blog “Veu Lliure” neix amb la voluntat de ser un espai de defensa de la llibertat d’expressió i de denúncia dels atacs que pateix arreu del món. Tenim clar que “arreu del món” no vol dir “als països del Sud”, ni “a les darreres dictadures del planeta”, ni “als països de religió islàmica”, ni res de semblant. “Arreu del món” vol dir, també, a casa nostra: a Occident, a l’Estat Espanyol, als Països Catalans. Hi ha massa episodis recents que ens recorden que la llibertat s’ha de defensar dia a dia, i que els que volen silenciar-la se senten més forts que fa uns anys. Mantindrem, doncs, la mirada oberta a la gran família humana sense deixar d’estar atents al que succeix més a prop nostre.

Els lectors que ens segueixin trobaran en aquest espai textos de caràcter informatiu, com notícies de casos rellevants d’atacs a la llibertat d’expressió que troben poc ressò als nostres mitjans, i també textos de caire més reflexiu, com entrevistes a artistes perseguits o articles de pensament dels nostres escriptors. El PEN Català crea aquest espai que vol ser a la vegada una torre de vigilància i un lloc des del qual reflexionar sobre els reptes a què s’enfronta la llibertat de pensar, d’escriure, de defensar idees, d’informar o de crear.

D’aquí cinc anys el PEN Internacional complirà el seu primer segle de vida. La carta fundacional, que segueix essent el text que sintetitza la seva missió, posa un èmfasi important en la lliure circulació de les idees i en l’oposició a qualsevol forma de censura. El blog “Veu Lliure” vol ser un instrument al servei d’aquest objectiu.