El raper Valtonyc.

Avui denunciem que el raper mallorquí Josep Miquel Arenas, conegut com a Valtonyc, és el nostre primer artista exiliat.

La premsa que nega que hi hagi presos polítics dirà que Valtonyc és un fugitiu, un pròfug. Convé plantejar des del primer minut la batalla del llenguatge: Valtonyc és un exiliat. Ho és perquè l’exiliat és la persona, segons el diccionari, «obligada per força a viure fora de la seva pàtria», i ningú no pot negar que prendre la decisió de deixar la pròpia terra per evitar l’entrada en presó és fer-ho per força. La definició de la paraula «exili» afegeix un detall important: «especialment per motius polítics». Fugir d’una condemna dictada sense que hi hagi més delicte que la lletra d’unes cançons s’assembla perillosament a un motiu polític.

Espanya té, des de fa més de mig any, exiliats polítics. Ara també té algú que parteix a l’exili per fugir de l’assetjament judicial contra la llibertat d’expressió. Valtonyc és el primer exiliat que ho és per una condemna lligada a una manifestació artística. Si els jutges opten per dictar ordres que no van enlloc o ordres de cerca internacional contra algú per haver dit en una cançó que «els Borbons són uns lladres», el món sabrà quina mena de democràcia és l’Espanya de Rajoy.

La tasca del PEN Català ha estat sovint, com la d’altres centres PEN de països occidentals, la de denunciar l’existència d’escriptors, periodistes o artistes que són perseguits o empresonats per règims autoritaris. Aquesta era una part important de la nostra missió: que a casa nostra es conegui la realitat dels règims repressius del món. Dissortadament, la nostra tasca és ara, de cada vegada més, denunciar la realitat de la repressió que hi ha a casa nostra, i donar-la a conèixer al món. Assumint aquesta responsabilitat, avui denunciem que el raper mallorquí Josep Miquel Arenas, conegut com a Valtonyc, és el nostre primer artista exiliat.