Sí! El nostre web s'adapta a dispositius mòbils, però encara està en desenvolupament. Per veure-la ara correctament, consulta-la des d'una mida de pantalla major de 1100px ; )

Anna Politkòvskaia

(Nova York, 1965 - Moscou, 2006)

ESCRIPTORA assassinada

Politkòvskaia va ser assassinada el 7 d'octubre de 2006 a l'interior de l'ascensor del seu bloc d'apartaments del centre de Moscou.

Va néixer a Nova York, en el si d’una família de diplomàtics soviètics d’origen ucraïnès. Va estudiar periodisme a Moscou i, després de graduar-se l’any 1980, va començar a treballar al diari Izvestia.

El 1999, va entrar a treballar a Novaia Gazeta, publicació per la qual va investigar i escriure fins el mateix dia del seu assassinat, en particular sobre les dues guerres de Txetxènia i els esdeveniments que s’hi relacionen. Amenaçada de mort per haver denunciat atrocitats contra civils, es va haver d’exiliar durant uns mesos l’any 2001. No només va informar des de Txetxènia, sinó que es va involucrar en la negociació per l’alliberament d’hostatges, com al teatre Dubrovka de Moscou el 2002. De camí cap a l’escola de Beslan l’any 2004, va emmalaltir de manera sobtada i violenta, probablement víctima d’una temptativa d’enverinament.

En els seus articles, va denunciar totes les injustícies i atrocitats comeses contra la població civil, tant per part de les forces federals russes com de les autoritats txetxenes o dels rebels. Quan la van assassinar, treballava en un article sobre presumptes pràctiques de tortura dutes a terme per les unitats de seguretat del primer ministre txetxè prorus Ramzan Kadírov.

Politkòvskaia va ser assassinada el 7 d’octubre de 2006 a l’interior de l’ascensor del seu bloc d’apartaments del centre de Moscou. Les primeres investigacions assenyalaven un assassí a sou, ja que fou disparada dues vegades, una de les quals al cap, però encara no s’ha aclarit qui n’ordenà l’homicidi. El fet que l’assassinat tingués lloc el mateix dia de l’aniversari del president Vladímir Putin té certa rellevància per a moltes veus.

La feina incansable d’Anna Politkòvskaia va ser guardonada en repetides ocasions:
2001: Premi de la Unió Russa de Periodistes
2002: Guardó al Periodisme de Drets Humans (Amnistia Internacional, Regne Unit)
2002: Guardó a la Llibertat d’Expressió (EUA)
2003: Guardó Lettre Ulysses
2004: Premi Vázquez Montalbán (Col·legi de Periodistes de Catalunya)
2007: Premi Mundial de la Llibertat de Premsa Guillermo Cano de l’UNESCO
2007: Premi John Aubuchon de la Llibertat de Premsa del National Press Club

Va escriure 5 llibres, 4 dels quals estan traduïts al castellà:
Terror en Chechenia (Ediciones del Bronce, 2003)
Una guerra sucia (RBA, 2003)
La deshonra rusa (RBA, 2004)
La Rusia de Putin (Debate, 2005)